Premijer Orešković: “Probao sam sve svjetske pršute, naš je najbolji!”

Svoju prvu registriranu i zaštićenu oznaku iz sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Republika Hrvatska ostvarila je 14. travnja 2015. godine, kada je na razini Europske unije registriran i zaštićen naziv „Krčki pršut“ oznakom zemljopisnog podrijetla. Kako bi taj datum bio trajno obilježen, Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, a na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, donio odluku da se 14. travnja proglasi Danom zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, piše Agrobiz.

Izložbu je posjetio premijer Tihomir Orešković u pratnji ministra poljoprivrede Davora Romića i članova Vlade.

Naš pršut je svjetski. Probao sam pršut iz Italije, Španjolske, cijeloga svijeta… Naš je na vrhu, izjavio je premijer. Dodao je kako se nada da ćemo naše kvalitetne proizvode početi što više izvoziti ne samo u susjedne zemlje i članice EU, već i u SAD.

Činimo sve što možemo da pomognemo izvozu. Cilj nam je kroz europske fondove i druge investicije povećati izvoz, jer je to ključ za rast BDP-a, rekao je premijer.

Ministar poljoprivrede Davor Romić je istaknuo kako je deset proizvoda registrirano na EU razini, a još ih je sedam u procesu.

Značajno nam je da se znak izvornosti prepozna na svakom proizvodu te da on pronađe svoje mjesto na tržištu i u hrvatskoj gastro ponudi, kazao je. Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Ministarstvom turizma radi na uvršenju naših izvornih autohtonih proizvoda u gastronomsku ponudu diljem Hrvatske. Broj od 14 milijuna turista niša je za naše proizvođače, a značaj zaštitnog znaka osigurava im mjesto na tržištu.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Ratimir Ivičić istaknuo je važnost povezivanja turizma i poljoprivrede – spajanjem plave i zelene Hrvatske.

Razgovarao sam s ministrom poljoprivrede i uvjeren sam da ćemo ovoga puta riječi pretoviriti u djela. Treba nam više domaće autohtone hrane na našim stolovima, naglasio je Ivičić.

Deset proizvoda zaštićeno na EU razini, a osam u postupku

Na izložbi su predstavljeni hrvatski autohtoni proizvodi čiji nazivi su zaštićeni i registrirani na razini Europske unije kao zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, proizvodi čiji nazivi su zaštićeni u Republici Hrvatskoj navedenim oznakama i u postupku su registracije na razini Europske unije, proizvodi čiji nazivi su u postupku zaštite u Republici Hrvatskoj te isto tako proizvodi čije se nazive tek planira zaštititi, odnosno za koje Udruge proizvođača pripremaju dokumentaciju za postupak zaštite naziva oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Od srpnja 2013. godine, kada je Republika Hrvatska postala punopravna članica, na razini Europske unije registrirano je i zaštićeno deset naziva proizvoda jednom od zemljopisnih oznaka (oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla):

  • „Krčki pršut“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla,
  • „Neretvanska mandarina“- zaštićena oznaka izvornosti,
  • „Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“- zaštićena oznaka izvornosti,
  • „Ogulinski kiseli kupus“/„Ogulinsko kiselo zelje“- zaštićena oznaka izvornosti,
  • „Baranjski kulen“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla,,
  • „Lički krumpir“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla,
  • „Istarski pršut“/„Istrski pršut“- zaštićena oznaka izvornosti,
  • „Drniški pršut“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla,
  • „Dalmatinski pršut“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla  i
  • „Poljički soparnik“/„Poljički zeljanik“/„Poljički uljenjak“- zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Koji su proizvodi u procesu zaštite provjerite na Agrobizu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...