Priča o Ošljaku i glazbi Postolara Trippera u dokumentarcu HTV-a

Zovu ga Lazaret, Školj i Ošljak. Može se prehodati za petnaestak minuta, okružen je  borovima i čempresima, ostacima vjetrenjača, ljekovitim biljem…

Zimi broji 14 stanovnika i gotovo svi su Valčići. Stoljećima je inspiracija umjetnicima iz cijelog svijeta, a nadahnuo je i Davora Valčića, koji je na Lazaretu odrastao i slušao otočne štorije bake, djeda i anegdote susjeda. Većinu je zapisao, opjevao i danas žive kao hitovi grupe Postolar Tripper. Priču o tome zašto su Davor i Postolari umjesto tipičnih dalmatinskih lakih nota o ribi, mriži i gajeti odabrali rap i reagge, istražila je i na filmsku vrpcu prenijela autorica i redateljica Tanja Kanceljak, koja je s ekipom Dokumentarnog programa HTV-a 10-ak dana snimala na Ošljaku dokumentarni film radnog naslova „Otočni rap“.

– Priča je to o otoku koji je toliko blizu gradu da se stanovnicima u taj grad zapravo i ne ide, ako baš ne moraju. Iako prometno vrlo izolirani, oni su sretni i zadovoljni. Priča o Davoru i Postolarima i njihovoj glazbi priča je i o otoku na kojem se lijepo živi. U dokumentarcu ćemo upoznati malobrojne stanovnike Ošljaka, a neki od njih spominju se i u Davorovim pjesmama. Iako nekih više nema, ostali su živjeti u pjesmama, kaže redateljica Tanja Kanceljak, koja, premda cijeli život ljetuje na Ugljanu i nekoliko puta godišnje brodom prođe pored Ošljaka, nikad ga nije upoznala. Uvijek je bio samo usputna stanica na putu do Preka ili u povratku do Zadra i velika nepoznanica.

Ekipa HTV-a, u kojoj su bili snimatelj Dražen Lipka, majstor tona Damir Tepeš, majstor svjetla Gordan Abramović i asistentica redateljice Snježana Kunsija Purgarić, u 10 dana boravka na Ošljaku snimila je više od 30 sati materijala. Osim dobro znanih hitova, u filmu će se prvi put čuti i glazba koju Postolari pišu za dokumentarac „Otočni rap“.

– Montaža 50-minutnog dokumentarnog filma počet će u srpnju, a premijerno emitiranje na Prvom programu HTV-a vjerojatno najesen. Ali i Davorova i moja želja je da se pretpremijera održi na Ošljaku ili u Preku, u Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu, u kolovozu, kada se Valčići rasuti širom svijeta tradicionalno okupljaju na svom otoku. Nakon toga, voljeli bismo da se film premijerno prikaže u Zadru, a najprikladniji ambijent za to bila bi Crkva sv. Dominika, najavljuje redateljica Tanja Kanceljak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...