Cestitka_Uskrs

“Privatizacija pljačka i razara zdravstvo već 20 godina”

Udruga dentalnih tehničara Republike Hrvatske poslala je Otvoreno pismo ministru zdravlja Dariju Nakiću, koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani Ministre,

Posjedujemo argumente kojima možemo dokazati da privatizacija (koncesija) punih 20 g. pljačka i razara zdravstvo, a osmišljena je kao i sve privatizacije u RH samo s ciljem bogaćenja određenih lobija. Iako smo Vam 10. Veljače 2016. uputili zamolbu za razgovor u kojem bi sve dokumentirali, niste nam udovoljili, ali primate predstavnike Stomatološke Komore ( HKDM ) koji negiraju naše tvrdnje i koje ne priznamo za naše zastupanje. HKDM ima monopol nad strukom dentalnih tehničara i sukreator je takve politike koja je od dentalnih tehničara napravila roblje bez radnih , ljudskih i moralnih prava.

Poštovani Ministre, ukidanjem privatizacije ( koncesije ) u stomatologiji, prestankom trostrukog plaćanja protetike stomatolozima, ukidanja dodatnih mogućnosti prihodovanja ordinacija i izbacivanjem preko 850 privatnika i biznismena (samo oni isišu iz JZS preko 460 milijuna kn. godišnje) koji su se uhljebili u sustav uvođenjem privatizacije, u zdravstveni sustav bi se vratilo više od 1 MILIJARDE KUNA GODIŠNJE.

Ovim enormnim iznosom bilo bi nepotrebno podizanje cijene dopunskog osiguranja od 19 kn. za 2 450 000 korisnika i omogućeno svim bolničkim liječnicima veće plaće cca 2 500 – 3 000 kn. koji tako ne bi trebali dodatno raditi kod privatnika nakon punog radnog vremena ili zbog potplaćenosti napuštati Hrvatsku. Spriječilo bi se daljnje bogaćenje stomatološke elite, zaustavila tajkunizacija i urušavanje JZS.

Ovakvom privatizacijom su dentalni tehničari postali roblje u zdravstvenom sustavu, pacijenti žrtve tog sustava gdje im se stalno uskraćuju prava tvrdeći da nema novca, a bolnički liječnici su cijelo vrijeme potplaćeni u odnosu na stomatologe.

Zašto se o tome šuti i da li će te nešto poduzeti da se ovo zaustavi? Da li će te biti različiti od vašeg prethodnika koji je u samom odlasku povećao usluge protetike gdje su opet profitirali stomatolozi a zdravstvo izgubilo nove milijune kuna ili od njegovog prethodnika koji je od travnja 2013 g. stomatolozima dao 200 milijuna kuna godišnje više za manje rada ? Zašto se za 2850 stomatologa s protetikom kojima im je plaćena 3 puta više nego dentalnom tehničaru, godišnje izdvoji preko 1 550 000 000 kn ili 1/ 15 zdravstvenog proračuna u kojem ima 74 000 uposlenika. To je i 1 / 83 državnog proračuna Od toga se u sustav vrati samo 330 000 000 kn ? Hoćete li prekinuti ovu pljačku i spasiti javni zdravstveni sustav od ovakve prakse? Ako ne zaustavite ovakvu privatizaciju i ako se ova pljačka i dalje nastavi, krajnji ishod nam je već dobro poznat i već viđen u svim privatizacijama „Lijepe naše”.

Ovo je istina o privatizaciji ( koncesiji ) stomatologije , koja traje punih 20 g. i kojoj je kao i svim privatizacijama u Hrvatskoj samo bitan profit i bogaćenje elite na teret državnog proračuna i ovog osiromašenog stanovništva.

Poštovani Ministre, dentalni tehničari i pacijenti su kolateralne žrtve ovakve privatizacije u zdravstvu. Zaustavite ovakvu sramotnu privatizaciju i samo od stomatologije vratite u sustav 1 milijardu kuna. Vratite dentalne tehničare ( roblje zdravstva ) i radne naloge u zdravstveni sustav i time zaustavite kaos u struci, zaustavite potkradanja i potkopavanje državnog i zdravstvenog proračuna,robovskog rada, rada na crno, ucjenjivanja i zlostavljanja, cvjetanje sive zone , nelojalnu konkurenciju, hiperprodukciju kadrova koji pune burze rada ili odlaze iz Hrvatske. Racionalizacijom i poštenim upravljanjem sredstvima zdravstvenog proračuna zaustavite potkradanje i iskorištavanje pacijenata i zadržite njihova zagarantirana prava iz zdravstvenog osiguranja.

ZAUSTAVITE PRIVATIZACIJU (KONCESIJU) U ZDRAVSTVU I VRATITE SAMO OD STOMATOLOGIJE 1 MILIJARDU KUNA U ZDRAVSTVENI SUSTAV. ZAUSTAVITE PROPAST JAVNOG ZDRAVSTVA, PLJAČKU I POTKRADANJE DRŽAVNOG PRORAČUNA I PACIJENATA.
Molimo Vas za prijem na razgovor.
S poštovanjem!

Predsjednica UDT RH
Živana Radić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...