Neće preko Dalmacije?

Reiner: Južna izbjeglička ruta nije realna stvar

Wikipedia
Tamni način

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner odbacio je mogućnost otvaranja u Hrvatskoj novog putnog pravca, odnosno ‘južne rute’ za izbjeglice i migrante koji se s Bliskog istoka i iz Sjeverne Afrike kreću prema zapadnoeuropskim zemljama.

Nije realno očekivati otvaranje bilo kakve druge rute jer nema nikakvih elemenata na temelju kojih bi se moglo razmišljati da se takva ruta otvori, rekao je Reiner u Splitu gdje gdje je predsjedao XIV. Konferencijom predsjednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative na kojoj se raspravljalo o rješavanju izbjegličko-migrantskih poteškoća.

Prema Reinerovim riječima, kroz Hrvatsku je do sada prošlo više od 600 tisuća migranata, a samo njih oko 170 zatražilo je azil u Hrvatskoj.

To znači kako Hrvatska nije njihovo krajnje odredište nego su to zemlje poput Njemačke ili Skandinavije, kazao je.

Na upit što misli o kandidaturi Vesne Pusić za glavnog tajnika UN-a, Reiner je istaknuo kako je potpuno irelevantno što on o tomu misli jer to nije pitanje njegova zadovoljstva ili nezadovoljstva tom kandidaturom.

Gospođa Pusić je sama sebe kandidirala za to mjesto i to putem medija. Nakon toga u zadnji čas pred odlazak vlada Zorana Milanovića joj je dala podršku i ona na temelju podrške te (Milanovićeve) vlade sada sudjeluje u kampanji kao kandidat za glavnog tajnika UN-a, kazao je Reiner.

Zamoljen za komentar podrške premijera Tihomira Oreškovića kandidaturi Vesne Pusić za glavnog tajnika UN-a, Reiner je rekao: “Ja sam pročitao da to navodno premijer Orešković podržava“.

Ostavi komentar koristeći Facebook