Sedam genijalnih upotreba čaja kojih se nikad ne biste dosjetili

Od čaja ne morate skuhati samo čaj. Iskoristiti ga možete i na brojne druge načine u svojem domu ili u kozmetičkim ritualima koji proljepšavaju izgled kože i kose, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

1. Osvježava zrak i uklanja neugodne mirise
Za razliku od jeftinih osvježivača zraka, listići čaja neće opteretiti vaša osjetila. Uz to će upiti neugodne mirise, a neće ih samo zamaskirati. U čajnu vrećicu stavite nešto cimeta, listića mente i i sušene korice limuna, pa nekoliko njih stavite u automobil ili ormar kako biste održali ugodnu aromu prostora.

2. Održava zdravlje sobnog bilja
Zakopajte listiće upotrjebljenog čaja u zemlju vaše sobne biljke, a najbolje odmah pri vrhu. Čaj sadrži male količine dušika, koji se ponaša kao gnojivo. Uz redovito zalijevanje biljke, hranjive vrijednosti iz čaja će se pravilno prenijeti po cijeloj zemlji biljke i tako je ojačati.

3. Smanjuje crvenilo lica
Napunite bočicu s raspršivačem ohlađenim zelenim čajem i poprskajte kožu svježe umivenog lica, a potom pustite da se ono osuši na zraku. Antioksidanti u čaju će umiriti iritiranu i suhu kožu.

4. Olakšava čišćenje kamina
Upotrjebljene listiće čaja bacite na ohlađeni kamin prije nego što planirate očistiti. Mokri listovi će se zalijepiti za pepeo i spriječiti njihovo širenje zrakom prije nego što ih bacite u vrećicu za smeće.

5. Pomaže u pranju suđa
Napunite prljavu tavu ili lonac vrućom vodom u koju ste stavili nekoliko iskorištenih vrećica čaja, i pustite da tako stoji preko noći. Tanini iz čaja podignut će prljavštinu na vrh, i tako vam olakšati pranje suđa.

6. Oživljava kosu
Prelijte ohlađeni, ali svježe napravljeni čaj preko vlasi, pustite da tako odstoji 10 minuta, pa operite kosu i stavite regenerator na uobičajeni način. Zeleni čaj potiče rast kose, a crni čaj daje kosi ekstra dozu sjaja.

7. Boji prljavi stolnjak
Kamuflirajte mrlje od prolivenog pića i hrane s bijelog stolnjaka ili platnenih ubrusa tako što ćete ih obojiti u kupki na bazi čaja. U velikoj zdjeli namočite vrećice čaja na 20 minuta (1 čajna vrećica za svaku šalicu vode), pa tada ubacite tkaninu dok ne dosegne željenu boju. Imajte na umu da će stolnjak izgledati tamnije kada je mokar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...