Strukovna škola Vice Vlatkovića bila domaćin međunarodnog skupa

Dana 27. travnja 2016. Strukovna škola Vice Vlatkovića, na zamolbu OŠ Zapruđe, bila je domaćin skupa koji se održao u okviru EU projekta  „Poticajno učenje za izbor mog budućeg zanimanja“.

OŠ Zapruđe, zajedno sa partnerima iz zemalja Estonije, Finske, Njemačke i  Španjolske, nastoji kroz projekt stvoriti učenicima poticajno okruženje koje će im pomoći da se što ranije usmjere na razvoj svojih interesa, sposobnosti i vještina, istraže svoje potencijale i tako postignu najbolji odabir srednje škole i svog budućeg zanimanja.

Obzirom na dobru opremljenost Strukovne škole Vice Vlatkovića, 60 učenika i nastavnika navedenih zemalja imali su priliku upoznati tehnološka dostignuća Škole te iskusiti vožnju školskim električnim automobilima i „papamobilom“. Osobito su ih se dojmili 3D printeri, bespilotne letjelice, robotska ruka i automatizirano vozilo Rover.

Nakon razgledanja Škole, učenici su sudjelovali u vježbama iz elektrotehnike tijekom kojih su samostalno izradili „elektroničku svijeću“ koristeći pri tome razne alate i postupke spajanja. Bio je užitak vidjeti učenike 8. i 9. razreda osnovnih škola kako samostalno leme i spajaju razne elektroničke elemente. No, lako je bilo uočiti i razliku među učenicima pojedinih zemalja jer su učenici iz Njemačke puno lakše izvodili vježbe pošto to imaju i u svom redovnom obrazovanju. Na žalost, učenici u Hrvatskoj nisu te sreće jer imaju samo jedan sat tjedno nastave tehničke kulture koja se najčešće svodi samo na teoretsku nastavu. Ovo je očito dobar putokaz za našu kurikularnu reformu. Treba istaći stručne nastavnike Strukovne škole, Pavu Štimca i Šimu Smolića, koji su gostima organizirali dobre uvijete za vježbe i djeci pomagali u radu.

Nakon završetka vježbi, zadovoljni postignutim rezultatima, učenici i nastavnici uputili su se prema centru Grada gdje im je nastavnica Luca Jović predočila kratku povijest Grada te pokazala značajne znamenitosti i građevine.

Zahvaljujući ovom skupu, Strukovna škola Vice Vlatkovića obogaćena je novim iskustvom u suradnji i prijemu učenika osnovnih škola iz različitih država.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...