Svjetski dan plesa obilježava se uz spektakularnu izvedbu na stijenama Paklenice!

U petak, 29. travnja, u 21 sat u NP Paklenica u sklopu 17. Međunarodnog susreta penjača Paklenica 2016. i na 17. Svjetski dan plesa u Hrvatskoj Marija Šćekić izvest će okomitu plesnu predstavu „Mala tragedija“ koja je nastala kao dio trogodišnjeg projekta Vrata Velebita u suradnji s NP Paklenica.

Okomiti ples je oblik suvremene plesne umjetnosti nastao kao spoj raznih umjetničko-športskih disciplina i predstavlja inovativnu, marginaliziranu, tehnički vrlo zahtjevnu i po život opasnu plesnu formu u kojoj tlo postaje neka okomita površina (zid, stijena..), a po kojoj se i sam plesač okomito kreće u odnosu na nju. Pritom tijelo plesača prkosi zakonu gravitacije, a perspektiva izvedbe mijenja se u očima gledatelja jednako kao i izvođača. Za svaku probu kao i izvedbu ove forme plesa potrebno je osiguranje ili tzv. “rigging” – sustav namještanja i postavljanja užadi u svrhu osiguranja tijela plesača i prevenciju od potencijalnih ozljeda i padova. Najuži dio tima osiguravatelja Marije Šćekić članovi su HGSS-a.

Marija Šćekić, osnivačica i umjetnička direktorica umjetničke organizacije Histeria Nova koja se bavi stvaranjem multimedijalnih predstava, znanstvenim i umjetničkim istraživanjem te edukacijom, u svom je petnaestogodišnjem plesnom radu uvijek pomicala granice umjetničkog izražaja kako bi promovirala ideju umjetnosti ljudskog pokreta i harmoniju kretanja ljudskog tijela u prostoru i vremenu. Ta ideja sinergije plesa, znanosti i ekologije ju je i dovela do okomitog plesa kojim se trenutno jedina u Hrvatskoj bavi. Najuži dio tima osiguravatelja Marije Šćekić u izvođenju članovi su HGSS-a.

Glavni cilj cjelokupnog multidisciplinarnog projekta Vrata Velebita je, kroz niz plesnih izvedbi, znanstvenih predavanja, umjetničkih radionica, edukativnih seminara i izložbi, povezati prošlost i sadašnjost Velebita i pridonijeti očuvanju kulturne i prirodne baštine južnog Velebita.

U sklopu cjelovečernjeg događanja u kanjonu Velike Paklenice 29.travnja koji počinje u 20.00h održat će se i 9. Paklenica Film Festival gdje će se Marija Šćekić i Histeria Nova u produkciji s FILM-om 54 predstaviti  kratkim umjetničko-plesnim filmom Babine suze. Film je  posvećen zadnjim stanovnicima južnog Velebita, bračnom paru Mariji i Josipu Ramiću, te je svojevrsni hommage autentičnom tradicijskom suživotu čovjeka i planine.

Nakon postavljanja temelja za razvoj posve nove vrste plesne umjetnosti u Hrvatskoj, u sklopu 17. Međunarodnog susreta penjača Paklenica 2016 se održava i 1. VDF radionica okomitog plesa pod vodstvom Marije Šćekić i Kate Lawrence(UK), koreografkinje s petnaestogodišnjim iskustvom u edukaciji o okomitom plesu. Polaznici radionice svoje će novostečeno znanje javno predstaviti 30.travnja oko 15.00h u formi kratke plesne sekvence u kanjonu Velike Paklenice.

Obilježavanju Svjetskog dana plesa ove su se godine pridružili i učenici O.Š.Starigrad. U organizaciji O.Š.Starigrad i plesne udruge Ritam na školskom igralištu, 29.travnja s početkom  u 17.00h će se održati prigodni plesni program uz poziv svim ljubiteljima plesa na sudjelovanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...