Titula najbolje europske destinacije u Zadar dovodi 7. Triode Festival!

Već sedmu godinu za redom Triode Festival okuplja samograditelje i ljubitelje dobrog Hi-Fi zvuka, a nakon Krasnog, Umaga, Bjelovara, Šibenika, Fužina i Siska sada stiže i u naš grad! Organizatori su se odlučili za Zadar upravo iz razloga jer je izabran za najbolju europsku destinaciju 2016.

Festival će se održati od 29. i 30. travnja te 1. svibnja u hotelu Donat na Boriku.

Budući da većina sudionika dolazi iz drugih hrvatskih gradova, petak je “rezerviran” za okupljanje, montiranje uređaja i puštanje u probni rad te početak prezentacija. U subotu slijedi prava poslastica za oči, uši i dušu – pojedini će samograditelji po dogovorenom redu reproducirati glazbu za posjetitelje od 8:00 sati u jutro do 20:00 sati navečer, a u izdvojenoj prostoriji/slušaonici će se također po dogovorenom redu reproducirati glazba preko uređaja iz samogradnje. Slušatelji će biti izolirani od buke glavnog prostora što će svakako doprinijeti boljoj mogućnosti ocjene kvalitete reprodukcije. U nedjelju se od 8:00 sati ujutro do 15:00 popodne nastavlja glazbena i vizualna prezentacija uređaja.

– Zajednička osobina izlagača je ljubav prema slušanju glazbe i posebnog,
analognog zvuka kakav imaju uređaji koji koriste elektronke. Prisutni samograditelji dolaze iz čitave Hrvatske, a dobrodošli su i oni iz drugih država ako su im uređaji s elektronkama i napravljeni za vlastite potrebe, a ne za komercijalnu upotrebu, odnosno prodaju, objasnio nam je Davorin Blažić, jedan od organizatora Festivala.

Naime, na Triode Festivalu prezentiraju se uređaji koji su djelomično ili potpuno napravljeni u samogradnji:

– Iako nisu svi koji kod kuće naprave audio uređaj sa elektronkama ujedno i
konstruktori istih, budući da rade po uputama i šemama drugih autora, oni time nisu ništa manje samograditelji od onih koji su samograditelji – konstruktori. Nadalje, neki samograditelji se isključivo vežu za zvuk te im uređaji uglavnom
izgledaju “čudno” u odnosu na uobičajeni izgled uređaja, ali i oni s punim
pravom i ravnopravno sudjeluju u prezentacijama, kaže Blažić, dodajući kako dobar dio samograditelja jako pazi na izgled svojih uređaja pa se i taj vizualni dio smatra dijelom prezentacije samograditelja, baš kao i zvučne kutije za reprodukciju, a kako neki preferiraju kablove napravljene u samogradnji (inter-konekti, zvučnički kablovi, kablovi za spajanje na mrežu) i oni su uključeni u prezentaciju.

Valja još istaknuti kako se na Triode Festival do sada prijavilo 18 izlagača – sudionika-prezentatora, no očekuje se kudikamo veći broj samograditelja. Neki naprosto nisu stigli završiti svoje uređaje za prezentaciju, ali ih želja za druženjem i interes za uređaje dovodi na put do Zadra i Triode Festivala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...