U 35 godina broj dijabetičara porastao za četiri puta

Oko 422 milijuna odraslih u svijetu pati od dijabetesa, što je četiri puta više nego 1980., kaže se u globalnom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u srijedu koje naglašava “ogromne razmjere” te kronične bolesti čija je progresija prije svega povezana s pretilošću.

WHO kaže da je godine 2014. 422 milijuna odraslih živjelo s dijabetesom, dok je takvih osoba 1980. bilo 108 milijuna. Bolest pogađa 8,5 posto odrasle populacije u svijetu, a prije svega je povezana s viškom kilograma i pretilošću.

“Dijabetes napreduje. To više nije samo dominantna bolest u bogatim zemljama, dijabetesa svugdje ima sve više”, rekla je generalna direktorica WHO-a Margaret Chan u uvodu izvješća.

Godine 2012. od dijabetesa je u svijetu umrlo 1,5 milijuna osoba, kojima treba dodati još 2,2 milijuna onih koji su preminuli od bolesti povezanih s dijabetesom, što je ukupno 3,7 milijuna smrtnih slučajeva.

Polovica dijabetičara u svijetu živi u jugoistočnoj Aziji i u pacifičkoj regiji, gdje su se posljednjih godina iznimno promijenile prehrambene navike.

Studija WHO-a kaže da postoje “znatni ekonomski gubici” povezani s dijabetesom, i za osobe koje boluju i za zdravstveni sustav.

WHO traži od zemalja članica da pridaju posebnu pažnju borbi protiv dijabetesa te da osmisle nacionalne planove borbe protiv te bolesti, koja se javlja kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada organizam ne koristi na pravi način inzulin koji se izlučuje.

Naglašava da je važno popularizirati nepušenje i redovitu tjelesnu aktivnost, te zdrave prehrambene navike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...