Cestitka_Uskrs

U Benkovcu predstavljena hrvatsko-romska slikovnica

U Gradskoj knjižnici Benkovac za učenike trećih razreda Osnovne škole Benkovac u srijedu, 6. travnja 2016. organizirano je predstavljanje prve hrvatsko romske slikovnice „Kraljeva zlatna krletka“ autora Nikole Šimića Tonina, a ilustrativno ju je obogatio umjetnik Boris Žuža, dok je prijevod na romski odradio Veljko Kajtazi.

U uvodnom dijelu predstavljanja je istaknuto da ovo nije prvi uradak Nikole Šimića Tonina i Borisa Žuže, a po svemu sudeći ni posljednji. “Kraljeva zlatna krletka” ipak je posebna jer je prvijenac. „Kraljevu zlatnu krletku“ čitala je jedna od učenica, a nakon toga djeca su imala bezbroj pitanja za ilustratora i autora koji je između ostaloga istaknuo da je počeo kao književnik za djecu, a prvo su to bile slikovnice, eseji, a potom druga književne vrste, no, dječjim radovima se uvijek rado vraća. Na hrvatsko romskoj slikovnici Šimić Tonin je radio oko godinu dana, još prije nego je prevedena na romski. No, pravo je pitanje zašto se odlučio za ovaj prijevod.

Još u srednjoj školi u Busovači sam išao s Romima u razred, iako je tu bilo i Srba i Slovenaca, jedan miješani razred. No, i u Sloveniji, a poslije i u Njemačkoj gdje sam neko vrijeme živio i radio, sam ih nalazio. Tu je vjerojatno došlo do tog suosjećanja. Prije malo više od godinu dana sam upoznao Veljka Kajtazija i tako je došlo do naše suradnje i prijevoda ove slikovnice, kazao je Nikola Šimić Tonin.

Slikovnica, najjednostavnije rečeno, govori o povezanosti Roma s prirodom,  a oni su najbliže srasli s prirodom. No, slikovnica ne bi imala svoj uspjeh bez likovnog dijela, a za to je zaslužan prof. Boris Žuža koji je najbolje prepoznao rad i to izrazio kroz slike. Slikovnicu, kako znate, definira slika i riječ, a on je dao tisuću riječi kroz te slike. Razumijemo se i samim time je lakša suradnja, kaže Nikola.

Prvo predstavljanje slikovnice održano je u romskom centru u Rijeci. U sklopu zajedničkog druženja prof. Boris Žuža ilustrira je crtežima na papiru kako potezima najobičnije olovke nastaju crteži i slike koje stvaraju priču. Autori su za djecu imali prigodne poklone u crtežima i slikovnicama, a slikovnice su poklonjene i školskoj knjižnici Osnovne škole Benkovac koja je zajedno s Gradskom knjižnicom Benkovac organizirala predstavljanje „Kraljeve zlatne krletke“ uz pokroviteljstvo Grada Benkovca i Zadarske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...