U sklopu projekta AgVentures osposobljeni vinogradari i maslinari

Uspješno su završeni Program osposobljavanja za poslove maslinara/ke i Program osposobljavanja za poslove vinogradara/ke – vinara/ke koje je provelo Pučko otvoreno učilište Zadar u novoopremljenoj Poduzetničkoj učionici SŠ kneza Branimira Benkovac u suradnji s PZ Maslina i vino Polača. Programi se provode u okviru edukacije projekta AgVenturers i  verificirani su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

19. travnja 2016. godine održana je svečana dodjela uvjerenja o osposobljavanju za poslove maslinara/ke i vinogradara/ke – vinara/ke u restoranu Riva u Zadru. Predstojnica Područnog ureda Zadar Irena Dragić je zahvalila Pučkom otvorenom učilištu Zadar na provođenju programa, SŠ kneza Branimira Benkovac na ustupanju učionice, PZ Maslina i vino na ustupanju maslinika, skladišta, pogona za preradu maslina, vinograda, vinskih podruma i ostalog potrebnog za provedbu praktičnog dijela programa. Zahvalila je i svim ostalim članovima projektnog tima i partnerima na uspješnoj suradnji i provedbi projekt te mladim maslinarima i vinogradarima, odnosno polaznicima na sudjelovanju u edukaciji. Polaznicima je čestitala na uspješno položenom ispitu iz maslinarima/ili vinogradara i poželjela uspjeh u maslinarstvu i vinogradarstvu te da maksimalno iskoriste teorijska i praktična iskustva koja su stekli u edukaciji projekta AgVenturers.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jagoda Gluščević uručila je uvjerenja polaznicima koji su uspješno završili edukaciju te im čestitala na novostečenom zvanju. Na svečanoj dodjeli prisustvovali su polaznici edukacije, članovi projektnog tima, predstavnici partnerskih organizacija, predstavnici nositelja projekta, predavači edukacije i suradnici.

Teorijski dio Programa osposobljavanja za poslove maslinara/ke predavao je Ivica Kostović, dipl. ing. poljoprivrede, a teorijski dio Programa osposobljavanja za poslove vinogradara/ke – vinara/ke predavali su Roko Štokov, dipl. ing. agronomije – bilingojstva i Ana Teskera, dipl. ing. prehrambene tehnologije. Teorijski dio programa se održavao u novoopremljenoj Poduzetničkoj učionici Srednje škole kneza Branimira Benkovac koja je opremljena iz sredstava projekta.

Praktični dio Programa osposobljavanja za poslove maslinara/ke i Programa osposobljavanja za poslove vinogradara/ke – vinara/ke je održan u PZ Maslina i vino Polača pod vodstvom Radoslava Bobanovića. Praktični dio Programa za osposobljavanje vinogradara/ke – vinara/ke proveli su  Cvita Eškinja i Ante Vicković, stručnjaci za vinogradarstvo PZ Maslina i vino, a praktični dio Programa za osposobljavanje maslinara/ke proveli su Zvjezdana Šopić i Ivica Čakarun, stručnjaci za maslinarstvo PZ Maslina i vino.

Pučko otvoreno učilište Zadar je javna ustanova osnovana 1954. godine za obavljanje kulturne, prosvjetne, informativne i uslužne djelatnosti čiji je osnivač Grad Zadar. Najstarija su ustanova i jedina u društvenom vlasništvu u našoj Županije, koja se bavi cjeloživotnim obrazovanjem djece i odraslih. Sve djelatnosti odvijaju se sukladno Zakonu o ustanovama, Zakonu o obrazovanju odraslih, Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Zakonu o pučkim otvorenim učilištima. Brojnim programima obrazovanja pomažu u reguliranju tržišta rada, rješavanju problema nezaposlenosti. Učenje je usmjereno na polaznika i njegove potrebe. Cilj Učilišta kroz obrazovanje odraslih je promicanje kulture cjeloživotnog učenja, poticanje osobne motivacije pojedinaca za učenjem, kako bi se senzibilizirala javnost i društvena zajednica za cjeloživotno učenje.

Poljoprivredna zadruga “Maslina i vino” osnovana je 2006.god. s ciljem razvoja ruralnog razvoja prostora Ravnih kotara. Sjedište zadruge je u Polači. Cilj zadruge je proizvodnja vrhunskih proizvoda kroz maslinarstvo (stolne masline u različitim pripremama i ekstra djevičansko maslinovo ulje) i vinogradarstvo (vina vrhunske kvalitete) te proizvoda i ostalih prerađevina od smokava. Rasprostranjena je na 50 hektara obradive površine, na kojoj je posađeno 12.000 stabala maslina, 1.000 stabala kvalitetnih domaćih sorti smokve, dok ostatak površine pokrivaju vinogradi.  PZ Maslina i vino sa svojim vrhunskim i kvalitetnim vinima, ekstra djevičanskim maslinovim uljem te svježim i suhim smokvama, sve iz ekološke proizvodnje, ostvaruje zavidne rezultate, nagrade i priznanja na manifestacijama gotovo svih razina.

Projekt „AgVenturers – motivacija i edukacija nezaposlenih mladih ljudi iz ruralnih područja u zaleđu Zadarske županije za samozapošljavanje u maslinarstvu i vinogradarstvu“ provodi se od 6. veljače 2015. godine u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II“ iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Razvoj ljudskih potencijala. Trajanje projekta je 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 151.575,90 EUR, od čega Europska unija financira 76,97% odnosno 116.667,97 EUR.

Nositelj projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zadar, a partneri na projektu su Grad Benkovac, Srednja škola kneza Branimira Benkovac, Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino„ Polača, Hrvatska poljoprivredna komora, Pučko otvoreno učilište Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije, Hrvatska gospodarska komora i Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA NOVA.

Projekt se provodi sa ciljem povećanja zapošljivosti i poboljšanja životnih uvjeta mladih iz ruralnih krajeva u zaleđu Zadarske županije kroz osposobljavanje za samozapošljavanje u maslinarstvu i vinogradarstvu. Ciljana skupina su nezaposleni mladi do 29 godina starosti iz ruralnih područja Zadarske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...