Učenici “Vice Vlatkovića” sudjelovali u izradi robotiziranih vozila

Projekt “3D tvornica budućnosti”, čiji je nositelj bila Tehnička  škola u Sisku, a pet hrvatskih stručnih škola po prvi puta je dobilo priliku  ući u područje svemirske tehnologije, uspješno je završen nakon godinu  dana kad su učenici s mentorima izradili pet robotiziranih vozila.

Projekt je s dva milijuna kuna financirao Europski socijalni fond, a, uz  sisačku tehničku školu, u projektu su, kao partneri, sudjelovali Tehnička  škola Kutina, Elektrotehnička i prometna škola iz Osijeka, Strukovna  škola Vice Vlatkovića iz Zadra, te Srednja strukovna škola Velika Gorica.

Na završnoj konferenciji za novinare u Sisku izvijestili su kako su tijekom godine dana organizirane tri edukacije za 22 nastavnika u Topuskom, Trogiru i Splitu, provedeno je studijsko putovanje u Pariz za 26 osoba uključenih u projekt, a u okviru Ljetne škole 3D tehnologije na  Korčuli, 30 je učenika steklo nova znanja iz područja te tehnologije. U  projektu je ukupno sudjelovalo 300 učenika i 40 nastavnika i stručnih suradnika.

U svih pet škola učenici su, vođeni svojim mentorima, pomoću 3D  printera, izradili pet robotiziranih vozila – rovera, koji su projektirani po  uzoru na svemirski program. Roveri su opremljeni računalima koja izvršavaju zadane radnje, a svaki se rover razlikuje po svojoj namjeni i dizajnu. Prema projektnom zadatku, 30 posto dijelova robotskih vozila  morala su biti izrađena 3D printerom.

-U prvoj fazi roveri su izrađeni u osnovnoj verziji, što znači da još nemaju najviši stupanj robotizacije. U narednih sedam godina imamo  obavezu da ih usavršavamo i postepeno podižemo stupanj robotizacije.  Svi su roveri u osnovnoj funkciji, što znači da je projekt uspješno proveden. Vjerujem da će nastavak rada na njima biti izazov novim generacijama učenika u pet škola, što je obveza i svrha projekta. Zanimanje  učenika za rad u projektu je vrlo velik i mnogi će ga iskoristiti i za svoje  završne radove u školi, rekao je voditelj projekta Stevče Arsovski.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...