Upozorenje Europola o opasnosti za korisnike bankomata

Europolov centar za Cyber kriminal objavio je izviješće nazvano ”Opasnost od malwarea za bankomate” u kojem se upozorava na virus koji kruži bankomatima, a od kojeg su ugroženi svi koji ih koriste.

U svijetu postoji više od tri milijuna bankomata, a na njima se godišnje podigne otprilike 8.6 milijardi eura, mreža bankomata cyberkriminalcima je postala vrlo zanimljiva. Hakeri su izradili posebne malware programe kojima probijaju zaštitu bankomata pa više ne moraju koristiti stare načine provale u njihove sefove.

Na ovom izvješću, prvom ovakve vrste, radili su Europol i Trend Micro, tvrtka koja se već godinama nalazi u vrhu tvrtki koje se bave takozvanom dubinskom sigurnosti, odnosno sigurnosti samih servera. U njemu je opisano na koji način cyber napadi na bankomate postaju sve sofisticiraniji, pomno planirani i umreženi, i to uz korištenje novih metoda i tehnika, ali i već poznatih načina napada.

Prijetnja koja se vrlo brzo razvija

“Napadi na softverski dio bankomata sada predstavljaju prijetnju koja se iznimno brzo razvija, te ju kao takvu prepoznaju i industrija i istražitelji. Europolov centar za računalni kriminal već je sudjelovao u nekoliko istraga zajedno s nacionalnim policijama”, kazao je čelni čovjek europolovog centra pod imenom EC3 Steven Wilson.

“U ovom izjvešću nabrojano je nekoliko važnih preporuka za suprotstavljanje ovom kriminalnom trendu. To je vrlo je vrijedan dokument za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv ekspanzije organiziranog kriminala u ovom području”, dodaje Wilson.

“Suradnja Trend Micro-a s EC3 dokaz je načeg višegodišnjeg uvjerenja da tehnologoške i sigurnosne tvrtke moraju surađivati s istražiteljima kako bismo bili ispred sofisticiranih cyberkriminalaca”, objasnio je Raimund Genes, glavni stručnjak za tehnologiju u Trend Micro-u.

Sjedište Europola u Haagu i njegov odsjek za cyber kriminal osnovani su 2013. kako bi koordinirali aktivnosti u borbi protiv ove vrste kriminala te kako bi bilo glavno mjesto za istraživanje ove problematike.

Trend Micro Inc. je tvrtka osnovana prije 27 godina i bavi se zaštitom na informacijskim tehnologijama poput mobitela, servera i cloud servisa. Sva rješenja koja donose su utemeljena na prijašnjim iskustvima te na njima radi 1.200 stručnjaka diljem svijeta, stoji na web stranici Europola.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...