Cestitka_Uskrs

Uručena priznanja za poseban doprinos i postignuća u maslinarstvu

Službeno su otvoreni 18. Dani masline Zadar 2016.

U uvodnoj riječi voditelj Ante Župan naglasio je kako ova manifestacija na najbolji mogući način spaja nekoliko važnih poljoprivrednih grana za naš kraj – poljoprivredu, gospodarstvo, turizam i kulturu. Istakao je posebno zadovoljstvo što je ovogodišnje izdanje Dana maslina okupilo i goste iz Italije, Slovenije i Crne Gore.

Osim predstavnika županijske i gradske vlasti te Sveučilišta, manifestaciju je podržao i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, inače Zadranin Zdravko Barać.

Povjerenstvo na čelu s Nedjeljkom Jusupom dodijelilo je četiri važna priznanja.

Ono nazvano “Ante Medulin” za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu pripalo je dr. sc. Đani Benčiću, izvanrednom profesoru na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Benčić je objavio više od 30 znanstvenih radova, održao više od stotinu predavanja za udruge maslinara od Konavala do Istre, od čega barem 10 u našoj županiji. Savjetnik je Udruge maslinara “Agroturist”, “Vižinade”, kao i udruge nadaleko poznatih lunjskih maslinara.

Priznanje “Stanko Ožanić” za uzorno maslinarstvo dobio je Marin Matešić koji na području Dikla i Kožlovca uzgaja više od 25 sorti maslina. Dobitnik je više od 60 zlatnih medalja. Njegova ulja pet su puta uvrštena u “Flos Olei” – vodič najboljih svjetskih ulja.

Priznanje “Zlatno maslinarsko pero” za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva pripalo je Mariu Vuksanu koji se osim novinarstva i sam bavi uzgojem na obiteljskom imanju u Šopotu kraj Benkovca.

Priznanje “Maslinarsko srce” za osobit doprinos maslinarstvu i uljarstvu uručeno je Borislavu Pediću, maslinaru iz Pridrage čiju zanimljivu životnu priču opširnije možete pročitati u zasebnom članku.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...