Čuvajmo Zemlju, to je jedini dom kojeg imamo

Potreba za obilježavanjem dana posvećenog Zemlji prvi puta je iskazana na konferenciji UNESCO-a 1969. godine, kada je John McConnell predstavio tu ideju, a iste je godine dizajnirana zastava Zemlje. Sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje. Ovaj se dan u Hrvatskoj obilježava još od 1970.godine, a organizirano od 1990. godine.

Trebalo je ipak proći još nekoliko godina da se Dan planeta Zemlje počne i službeno obilježavati na svjetskoj razini. To se dogodilo 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja, a na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Danas preko 150 država svijeta obilježava ovaj dan kojim se želi skrenuti pozornost na važnost očuvanja našeg jedinog doma, odnosno ukazati na opasnost koja zbog ljudskog djelovanja prijeti životu na Zemlji – zagađenje zraka, tla i vode polagano, ali sigurno vode nas u propast, stoga Dan planeta Zemlje ima zadatak potaknuti ljude da osvijeste moguće ekološke katastrofe i nanovo se zbliže s prirodom.

Tim povodom donosimo vam video Carla Sagana “Blijeda plava točka” (Pale Blue Dot), a koja će vas istovremeno podsjetiti na krhkost i važnost našeg malog kutka u Svemiru.

Video je nastao nakon što je 24. veljače 1990. godine svemirska sonda Voyager 1 završila primarnu misiju obilaska oko Saturna i Jupitera i napravila je nekoliko fotografija sunčevog sustava. Tada je bila udaljena oko 6 milijardi kilometara od našeg planeta. Da ne duljimo, pogledajte što je Carl Sagan rekao o toj fotografiji:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...