“Čuvam ovce” u Vlašićima

Na Smotri folklora koja će se održati u okviru “ETNO DANA” od 7. do 10. lipnja, u organizaciji Narodnog muzeja Zadar, nastupiti će KUD “Sv. Jeronim” iz Vlašića.

Vlašići su maleno mjesto s oko 250 stanovnika, smješteno u zaštićenoj uvali na jugu otoka Paga. Vlašići su jedna od nekoliko zelenih oaza u paškom kamenjaru, te nije iznenađenje da je poljoprivreda nekada bila glavna djelatnost ovdašnjih stanovnika, točnije ovčarstvo i vinogradarstvo. Time se stanovnici, uz ribarstvo, bave i danas, no najznačajnije mjesto danas zauzima turizam, dok ostale djelatnosti skladno nadopunjuju turističku ponudu Vlašića. Vlašićansku plažu koji mještani nazivaju jednostavno “Uvala” mnogi smatraju jednom od najljepših pješčanih plaža na otoku Pagu. Vlašići su idealna lokacija za miran, obiteljski odmor i potpuno opuštanje, uz uživanje u prekrasnom krajoliku, miomirisima mora, ljekovite kadulje i drugih aromatičnih biljaka koje ovdje rastu, te bogate tradicionalne paške kuhinje. Paški sir od ovčjeg mlijeka svjetski je poznata delicija, a ljubitelji i poznavatelji sira uvrštavaju ga među deset najboljih sireva svijeta. Na području Vlašića ima nekoliko obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava: OPG Jakov Žunić, OPG Rajko Mandičić, OPG Dominik Komadina, OPG Lenka Žunić, OPG Zekanović, OPG Alaburić.

U kolovozu se u Vlašićima održava tradicionalna “Seoska olimpijada” koja je idealna prilika za zabavu i upoznavanje sa starim seoskim igrama i sportovima. Nakon mnogo godina obnovljeno je kulturno umjetničko društvo “Sv. Jeronim” u Vlašićima zaslužno za očuvanje tradicionalne narodne nošnje i narodnih plesova ovog kraja, a sudjeluje i u raznim kulturno-zabavnim manifestacijama. KUD “Sveti Jeronim” nastao je 2009. godine i broji dvadesetak članova. Nosi ime Svetog Jeronima, naslovnika župne crkve i zaštitnika mjesta. Iste godine kada je osnovano, društvo je obnovilo tradicijsku nošnju koja se nosila još početkom 20. stoljeća.

Vlašići su imali svoj KUD prije 40-ak godina, međutim, nije aktivno djelovalo. Ovo malo mjesto od davnina je imalo bogatu etno tradiciju. Žene su imale lijepu nošnju satkanu od vune i finih sukna, s muškarcima su plesale čak četiri izvorna kola. KUD i Etnografski muzej iz Zagreba surađuju u izradi vlašićke nošnje. Na petoj Smotri folkora Zadarske županije KUD “Sveti Jeronim” predstaviti će se sa pjevanjem na bas u kolu: “Pozdrav’ te mi Velebita goru”, “Visoki jablane”, “Čuvam ovce”.

Više o manifestaciji ETNO DANI možete pogledati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...