Vlada odustaje od reforme školstva?

Usprkos upornim ponavljanjima Tomislava Karamarka i Predraga Šustara kako reforma školstva ide dalje, nova Vlada očito nema nikakvih ozbiljnih planova za njezino provođenje jer za nju nisu izdvojena ni ona sredstva koja je država sama, bez natječaja, mogla povući iz EU, tvrde izvori dobro upućeni u sustav obrazovanja i njegovu reformu.

Upravo takav zaključak se može izvući iz danas objavljenog dokumenta koji se zove Indikativni godišnji plan objave operacija/projekata – ESF.

Naime, kako je već više puta najavljivano, bilo je planirano da će Vlada u 2016. godini povući 50 milijuna kuna iz EU fondova za edukaciju nastavnika potrebnu za provođenje kurikularne reforme.

Ti novci trebali su biti izravno povučeni, bez natječaja, iz tzv. Europskog socijalnog fonda (ESF), a za njihovo povlačenje odgovorni su u Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao glavni nositelj.

Sredstva bila su ključna za provođenje reforme jer drugi izvori nikada nisu ni bili planirani. Naime, nikada nije bilo govora da bi novac za reformu bio izdvojen iz proračuna jer se on može dobiti iz fonda. Bilo bi besmisleno iz proračuna uzimati sredstva koja se mogu dobiti iz fondova EU.

Upućeni smatraju da je to jasan znak da ova vlast odustaje od kurikularne reforme. Naime, čak i da se eksperimentalna provedba reforme odgađa za sljedeću godinu, ova bi se sredstva trebala iskoristiti za razne pripreme – za obrazovanje nastavnika, za izvrsnost, za vrednovanje itd. Ta su sredstva inicijalno bila planirana, no od smjene vlasti razgovori o tom planiranju su prestali.

Drugim riječima, čini se da su se ostvarili najcrnji strahovi čelnika Ekspertne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu Borisa Jokića, ali i stotina ljudi koji su s njime radili, da bi podrška koju je dobivao mogla biti samo na papiru. S druge strane to bi bilo sasvim u skladu s dokumentima Domoljubne koalicije koji su se, navodno greškom, našli u Saboru, a na kojima je pisalo – ‘Zaustaviti pokrenuti proces trenutačne kurikularne reforme’.

Prvi čovjek reforme više je puta ponavljao da će se ona bez stvarne podrške vlasti ugasiti. Pritom je isticao da je ‘novac iz EU fondova jedini novac koji se može koristiti za razvoj sustava’. I Šustar i Karamarko također su zadovoljno podsjećali na tu činjenicu.

‘Važno je istaknuti da ovakvi projekti mogu dobiti podršku EU fondova što je nama jako, jako zanimljivo’, rekao je Karamarko prvoga ožujka kada je, zajedno sa Šustarom, na konferenciji za novinare dao zeleno svjetlo reformi.

Ministar Šustar jutros je bio zauzet konferencijom za novinare pa do njegovih komentara do sada nismo mogli doći.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...