Za medicinski vrijedan office histeroskop nedostaje još 80 tisuća kuna

U vijećnici Zadarske županije danas je predstavljen program 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016.

Kako se moglo doznati od predstavnice Upravnog odjela za poljoprivredu manifestacija je do sada polučila velik uspjeh.

Zahvaljujući Danima masline na zadarskom su se području iznjedrila brojna vrhunska ulja. Moramo s ponosom kazati kako je na karti Hrvatske, naša županija pri vrhu prema broju OPG-ova te površini na kojoj se uzgajaju masline. Upravni odjel u ovoj godini planira izdvojiti 750 tisuća kuna za potpore poljoprivredi, pa tako i maslinarstvo, kazala je.

Benito Pucar, voditelj službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo napominje kako je na ovogodišnje Dane maslina pristiglo 127 uzoraka ulja, a osim hrvatskih natjecatelja tu su i oni iz Slovenije, Italije i Crne Gore.

Manifestacija ima i humanitarni karakter. Novcem prikupljenim u sklopu bogatog programa kupit će se takozvani office histeroskop, jedan od danas najmodernijih medicinskih uređaja za bezbolan i brz pregled unutrašnjosti maternice.

Histeroskop je, doznajemo od dr. Luke Mataka s ginekologije i porodništva, vrijedan 150 tisuća kuna. Do danas je sakupljeno 70 tisuća, što je i više no očekivano.

Vladislav Tomčuk iz Lige protiv raka napomenuo je kako se nabavkom ovog aparata bitno podiže kvaliteta zdravstvene zaštite na našem području.

Znamo da žene često obolijevaju od malignih bolesti na maternici. S kvalitetnom aparaturom, poput histeroskopa i obučenim ljudima, nada u izliječenje raste, kaže Tomčuk.

Novinar i maslinar Nedjeljko Jusup predstavio je dobitnike godišnjih priznanja Dana masline. Za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu nagrađen je prof.dr.sc. Đani Benčić, za uzorno maslinarstvo Marin Matešić, dok je za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu priznanje uručeno Borislavu Pediću. Jednako važna je i medijska afirmacija ove poljoprivredne, stoga je priznanje nazvano “Zlatno maslinarsko pero” pripalo novinaru Mariu Vuksanu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...