Zadarski antifašisti izvjesili transparent: “Ante Banina – heroj, a ne zločinac!”

Na današnji dan, 6.travnja 1915.godine, rođen je narodni heroj Ante Banina. Zadrani te nisu zaboravili… Sritan ti rođendan!, napisali su uz fotografiju izvješenog transparenta zadarski antifašisti okupljeni oko Facebook stranice Antifašistička akcija Zadar, obilježivši tako rođendan Ante Banine, Ižanina čijim imenom mnogi Zadrani i dan današnji nazivaju Športsko – rekreacijski centar Višnjik.

Ovo je samo još jedna akcija u nizu zadarskih antifašista, koji već duže vrijeme podsjećaju na ulice koje su nekoć nosile imena antifašističkih boraca. Primjerice, u njihovom je aranžmanu na Kalelargi tako osvanuo grafit “Ulica Ive Lole Ribara”, u nekadašnjim ulicama Nenada Parente i Velimira Škorpika osvanuli su natpisi “Nenad Parenta heroj, a ne zločinac” odnosno “Velimir Škorpik heroj, a ne zločinac”…

Tko je bio Ante Banina? 

Ante Banina je rođen 6. travnja 1915. godine u Velom Ižu kod Zadra, gdje je završio osnovnu školu. Ličilački zanat je izučio u Čakovcu gdje se kao mladi radnik upoznao s djelovanjem Komunističke partije Jugoslavije čiji je član postao 1939. godine. U organizaciji ustanka protiv okupatora sudjeluje 1941. godine na području Zadra i Šibenika. Skupinu od 30 boraca s ovoga područja poveo je u Liku gdje je formirana Dalmatinska partizanska četa “Marko Orešković” čiji je bio komandant. Postao je i komandant Prvog proleterskog bataljona Hrvatske koji je formiran u Korenici 7. prosinca 1941. godine. Bio je imenovan i za prvog komandata 13. proleterske brigade koja je 7. studenog 1942. godine osnovana u Gornjem Sjeničaku kod Vrginmosta, ali je zbog ranjavanja bio upućen na liječenje. Za zamjenika komandanta, a zatim i za komandanta Devete dalmatinske divizije postavljen je 1943. godine. Sa ovom divizijom je sudjelovao u bitci na Neretvi i obrani Vrhovnog štaba kod desanta na Drvar.

Krajem 1944. godine upućen je na školovanje u Sovjetski Savez gdje je završio Vojnu akademiju “Vorošilov”. Bio je član Centralnog komiteta SKH, zastupnik u Saboru SRH i Skupštini SFRJ, obavljao je i razne dužnosti u JNA. Umro je u Beogradu 15. travnja 1977.godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...