Zašto je posve logično da NK Zadar s.d.d. veoma brzo prestane postojati i da se u Zadru rodi novo nogometno biće

Sutra će u Stanovima u derbiju začelja 30. kola u 2. HNL igrati Zadar i Hrvatski dragovoljac. Dva kluba nevoljnika, vjerojatni budući članovi dviju različitih skupina trećega klupskoga natjecateljskoga razreda odigrat će utakmicu koja će tek za milimetar nadići okvir formalnosti.

Iako neprihvatljivo, iako teško objašnjivo, posve je logično što je NK Zadar danas tu gdje jest, u svojoj padajućoj putanji pred vratima trećeligaških dalmatinskih terena. Pogledaju li se i ljestvice 1. HNL u kategorijama pionira, kadeta i juniora prije spomenuta logika još je dodatno učvršćena. Klub sa Stanova (još) diše zahvaljujući samo tu i tamo ponekoj molekuli kisika u obliku mrvica iz blagajne Grada Zadra. Silni novac u bliskoj i daljoj prošlosti koji je samo doticao Stanove (pri čemu bi samo poneka svotica dopala one što ih je trebala dopasti) otišao je u nepovrat, a klupski se život sveo na iščekivanje… čega? Boljega sutra!

Kad će doći bolje sutra u NK Zadar? Valja podsjetiti da je taj klub svojedobno na Trgovačkom sudu u Zadru upisan u registar kao sportsko dioničko društvo, ali što je itekako zanimljivo, Grad Zadar i Vlada RH, to jest Ministarstvo financija, nikad nisu potpisali ugovor temeljem čega bi se državne tražbine (porezi, doprinosi…) prenijele na Grad Zadar u obliku dionica. Svejedno, sportsko dioničko društvo djeluje kako onda, tako i danas , a promijenilo se podosta osoba različitim spletom okolnosti (recimo, uhićenja u ne tako davnoj akciji kodnoga imena Ribar poslije čega su ostavke bili podnijeli Reno Sinovčić kao predsjednik NO, te Dalibor Zebić kao predsjednik Uprave) u Upravi i u Nadzornom odboru. U praksi NK Zadar je poslije lanjske HNS-ove opravdane, argumentirane uskrate licencije za 1. HNL i natjecateljski potonuo, ispao je u 2. HNL, a uskoro će kraj natjecanja i u tom stupnju u kojemu je Zadar prije sutrašnje utakmice – posljednji. Zapravo, čudesno je kako se momčad, kakva – takva, održala na okupu i dosad odigrala sve utakmice, ujedno i mlađe kategorije. Tu i tamo poneka kuna iz gradske blagajne ‘posušila’ bi neke dugove i pripomogla deblokadi računa, ali dugovanja je toliko da je nova blokada samo pitanje trenutka.

Puko preživljavanje s glavom tek koji milimetar iznad vode, a s nogama čvrsto u blatu, neće biti vječito moguće. Odluka o tomu što s klubom učiniti još nije pala što je dijelom posljedica i akcije Ribar, te njezina pravosudnoga nastavka. Zato jer politika čeka što će pravosuđe, odnosno čeka neke pokazatelje da bi u danom trenu, kad ona (politika) procijeni, mogla djelovati. Nije isključeno da će u međuvremenu NK Zadar s. d. d. doživjeti stvarnu smrt s tim da se podalje od očiju javnosti priprema rođenje novoga nogometnoga subjekta. Otac i majka tog novoga nogometnoga bića možda će biti netko blizak gradskim strukturama, a budući kum na budućem krštenju lako će biti izabran. Grad Zadar nedavno je obznanio i da kani na području objedinjenoga SC Višnjik i na lokaciji Barutana potaknuti veliku investiciju čiji će značajan dio biti i moderna infrastruktura. Za buduće novorođeno nogometno biće – novi dom! Ideja kao takva ‘drži vodu’ jer je jednostavno  NK Zadar s. d. d. obnevidio i svakako drugačije onemoćao da više nije niti za – starački dom!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...