Znate li da je Čehoslovačka umalo postala kolonijalna sila?

Dana 27. travnja 1960. godine 1960. godine nezavisnost je dobila država Togo u Africi. Površinom je Togo vrlo sličan Republici Hrvatskoj (Togo ima 56.785 četvornih kilometara, a Republika Hrvatska 56.594). Danas Togo ima više od sedam milijuna stanovnika, čime nadmašuje Republiku Hrvatsku.

Togo je pripadao dijelu Afrike koji je u prošlosti bio izrazito iskorištavan u smislu nabavke robova. Dapače, obalno područje Toga pripadalo je regiji koju su Europljani nazivali Obala robova. Na obali današnjeg Toga uporišta su tijekom povijesti imali Portugalci i Nizozemci, a u bliskom susjedstvu bili su također Britanci i Danci, piše Povijest.hr

Godine 1884. Njemačko Carstvo uspostavilo je protektorat zvan Togoland. Njemačka carska zastava tada je prvi put službeno podignuta na afričkom kontinentu. Pod njemačkom vlasti Togoland je razmjerno dobro funkcionirao, kao samoodrživa kolonija, a njegov glavni grad Lomé bio je navodno jedan od najprivlačnijih gradova u Zapadnoj Africi.

Tijekom Prvog svjetskog rata okupirale su Togoland Francuska i Velika Britanija. Zanimljivo je da je nakon završetka rata postojao čak i prijedlog da se Togoland dodijeli Čehoslovačkoj na upravljanje, no to nije izvršeno. Mandatnu vlast nad Togolandom podijelile su Francuska i Velika Britanija (Francuzi su dobili otprilike dvije trećine teritorija).

Britanski dio kasnije je pripojen susjednoj Gani, a francuski dio Togolanda na današnji je dan postao nezavisna država Togo (franc. République Togolaise). I danas je francuski jezik jedini službeni jezik u toj državi, premda postoje mnogi govorni jezici. Valuta u Togu je zapadnoafrički CFA franak, kao i u Beninu, Burkini Faso, Obali Bjelokosti, Gvineji Bisau, Maliju, Nigeru i Senegalu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...