Znate li koji znak najčešće prethodi rastavi braka?

Neke se rastave, baš kao i prekidi veze, događaju naglo i brzo, a neki tek kasnije priznaju da su se ‘već godinama osjećali kao da su u pogrešnom odnosu’.

Socijalni psiholozi koji proučavaju ljudsko ponašanje, osobito promjene, često provode istraživanja kojima nastoje otkriti ili predvidjeti određena ponašanja, pa tako i ona u vezama. Najnovija, sudeći prema objavi Marie Clairea, otkrila su koji je najčešći razlog rastava braka, a rezultati se temelje na četrdeset godina analiza parova u Gottman Institutu.

Iako se najčešće misli da su to velike razlike u općim stajalištima (poput pr. prava na pobačaj), prijevara i svađa uzrokovanih financijskim problemima, ispada da je razlog broj jedan – prezir.

To se, napominju istraživači, vidi upravo u prepirkama. Način na koji parovi rješavaju probleme može predvidjeti je li taj brak osuđen na propast, pa tako parovi koji su u “zdravim” vezama kroz svađe mogu biti uznemireni i ne slagati se, ali ne mrze jedno drugo.

Ako u vezi postoji osjećaj prezira prema partneru ili partnerici, pristup svađama je drugačiji, pa se ne svađate kao parovi, nego kao neprijatelji.

Nakon prezira slijede i drugi loši osjećaji, što se u praksi uočava u manjoj ili potpunom nedostatku prisnosti, kako emocionalne, tako i fizičke.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...