15 kreativnih dokumentaraca iz 7 zemalja Europe za jačanje dokumentarizma

Prošle godine pokrenuto je pilot-izdanje KineDoka, jedinstvenog međunarodnog projekta koji donosi projekcije autorskih dokumentarnih filmova, uz razgovore s autorima i raznim stručnjacima o filmu, kao i druga zanimljiva popratna zbivanja. Na 19 različitih lokacija diljem Hrvatske održano je preko 120 projekcija autorskih dokumentaraca i to pred preko 1500 posjetitelja! Filmovi su se gledali u bircevima, na trgovima, u galerijama i muzejima, a katkad i u noćnim klubovima – ali uvijek pred vjernom publikom i zaljubljenicima u dokumentarce.

KineDok, kojeg u Hrvatskoj organizira Restart iz Zagreba, ove godine predstavit će novih 15 europskih dokumentaraca na 20 „alternativnih“ lokacija diljem zemlje. Tako će u Hrvatskoj ljubitelji autorskih i kreativnih dokumentaraca imati priliku posjetiti oko 150 projekcija te dobiti uvid u noviju hrvatsku i europsku dokumentarnu produkciju.

Prošlogodišnjim zemaljama članicama projekta (Češka, Slovačka, Rumunjska, Hrvatska i Mađarska), sa svojim filmovima pridružuju se Norveška i Poljska. Uz IDF (Prag, Češka), kao glavnog koordinatora programa, projekt će podržavati i One World Romania Association (Bukurešt, Rumunjska), Eclipse Film (Budimpešta, Mađarska), Filmtopia (Bratislava, Slovačka), Bergen IFF (Bergen, Norveška), Krakow Film Fundation (Krakov, Poljska) te naš Restart iz Zagreba.

KineDok ove godine predstavlja 14 dugometražnih i 2 kratkometražna dokumentarca iz 7 zemalja Europe. Zadarske projekcije organiziraju Zadar snova i Antropop uz potporu Filmskog ureda, a prva kreće u srijedu,  18. svibnja, u 20 sati, u klubu ACME (Nikole Matafare 2a). Za prvu projekciju odabar je  film Lijepo mi je s tobom, znaš, a pridružiti će se i autorica filma, Eva Kraljević. Redateljica deset godina kamerom prati svoj život sa sestrom Mijom. Mia je vesela, otvorena, ima Downov sindrom, ne mari previše za modu i voli ljude. U tom pokušaju nastaje prekrasan portret dviju sestara, ispunjen radošću, strahom i željom da se nadiđe malograđanski ukus koji postavlja granice sestrinske ljubavi.Film je osvojio srca publike i kritike na brojnim filmskim festivalima, a između ostalih nagrađen je na ZagrebDox-u, Sarajevo Film Festivalu, Liburnija Film Festivalu te DokuArtu u Bjelovaru.

Ulaz na sve projekcije je besplatan za sve posjetitelje.

Više o projektu te informacije o nadolazećim projekcijama možete pratiti na www.kinedok.net te www.facebook.com/KineDok stranicama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...