Antifašisti pozivaju na proslavu Dana pobjede i Dana Europe

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra povodom Dana pobjede i Dana Europe poziva na Svečanost polaganja vijenaca 9. svibnja s početkom u 10 sati, na spomen obilježju borcima palim za slobodu Grada Zadra i na spomen obilježju braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. (Gradsko groblje).

Dan kada je kapitulirala nacistička Njemačka, slavi se kao Dan pobjede nad fašizmom, a pet godina kasnije, na isti datum, 9. 5. 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova predstavio je ideju o ujedinjenoj Europi, te se taj dan slavi i kao Dan Europe, poručuju.

Hrvatska nije samo zemlja koja je upravo zahvaljujući svom antifašističkom usmjerenju pobijedila u II. Svjetskom ratu, nego je svoju snagu i jedinstvo pokazala i u ne tako davnom obrambenom Domovinskom ratu.

Antifašizam je dio našeg identiteta, jedna od temeljnih vrijednosti demokratskog i civiliziranog društva, te je potrebno o tome govoriti, promicati vrijednosti slobode, miroljubivosti, tolerancije, a protiv predrasuda, mržnje i nejednakosti.

Tim povodom, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra poziva sve udruge, političke stranke, i sve građane Grada Zadra, da zajedno obilježimo ovaj datum značajan za hrvatsku i europsku povijest.
Ovim putem svim građanima čestitamo sretan Dan pobjede i Dan Europe! – stoji u pozivu predsjednika Udruge Miljenka Letinića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...