Crno vino za zdravlje: Opušta, produljuje život, povećava imunitet,…

Znanstvenici sa Sveučilišta Georgetown otkrili su nove dobrobiti resveratrola – polifenola koji se nalazi u koži crnog grožđa i bobičastim plodovima.

Crno vino ublažava negativne učinke masne i slatke hrane na našim mišićima, kaže njihova nova studija, a prenosi Elle. Resveratrol je prirodni antioksidans koji utječe na prohodnost i fleksibilnost krvih žila, a što je iznimno značajno za zdravo funkcioniranje krvožilnog sustava.
Taj biljni spoj blagotvorno djeluje i na mozak, što su znanstvenici sa Sveučilišta Cornell utvrdili još 2009. godine. Naime, dnevno uzimanje resveratrola značajno smanjuje plak na mozgu (od 48 do 90%), a koji inače doprinosi pojavi neuroloških bolesti poput Alzheimerove.

Vino američke vrste grožđa Vitis rotundifolia ujedno pomaže u smanjenju tjelesne mase, budući da sadrži elagičnu kiselinu koja sagorijeva masti, usporava rast postojećih masnih stanica i smanjuje nakupljanje masnoća u jetri.

Nakon što su nas znanstvenici opet uvjerili da je čaša crnog vina dnevno zdrava, donosimo još 15 dobrih utjecaja “pića bogova” na ljudsko tijelo:

1. Smanjuje rizik od raka dojke
2. Povećava razinu dobrog HDL kolesterola
3. Od njega se bolje spava
4. Smanjuje opasnost od karijesa
5. Povećava imunitet i smanjuje šanse za gripu
6. Pomaže smanjiti kilograme
7. Smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara
8. Pročišćava kožu
9. Pomaže u probavi
10. Pomaže držati dijabetes tipa 2 pod kontrolom
11. Odlično je sredstvo za opuštanje
12. Smanjuje rizik od depresije
13. Produljuje život
14. Tjera komarce od vas
15. Sprečava gubitak pamćenja u starijoj dobi

No, dok uživate u dobroj kapljici ne zaboravite i loše stvari koje previše alkoholnih pića čine jetri. Američki institut za prevenciju alkoholizma ženama savjetuje da ne piju više od sedam čaša vina na tjedan, dok su muškarci nešto komotniji s 14, piše Dalmacija News.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...