Denis Barić ponovno izabran za predsjednika Otočnog sabora

Denis Barić ponovno je izabran za predsjednika Otočnog sabora na redovitoj Izbornoj skupštini udruge za razvitak mora koja se u srijedu održala u Zadru.

Osvrnuvši se na aktivnosti u posljednjih dvanaest mjeseci, Barić je naglasio kako se ni u prošloj godini nismo mogli uvjeriti da se u donošenju raznih zakona i pravilnika poštivala i uvažavala specifičnost i način življenja na otocima.

Ne želimo da se stanovnici hrvatskih otoka osjećaju građanima drugog reda. Mi samo tražimo da se o sudbini i budućnosti otočana na našim biserima ne odlučuje u Zagrebu bez suglasnosti onih o čijoj se budućnosti radi. Smatramo da se odluke koje se odnose na stanje, položaj otoka i otočana donose ne samo bez konzultacija s otočanima, nego i bez konzultacija s jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Zakoni, pravilnici donose se bez prethodne analize o utjecaju na način života na otocima. Vlada RH treba shvatiti koju vrijednost imaju naši otoci i da ne mogu u ime 130.000 tisuća otočana samostalno i isključivo odlučivati o njihovoj sudbini, kazao je Barić.

Na Skupštini je, među ostalim, predstavljen brod „Morska munja“ za hitni medicinski prijevoz otočana, projekt koji podupire Ministarstvo zdravlja. Brod postiže brzinu od 50 čvorova, može istodobno prevesti tri pacijenta i medicinsku ekipu,  opremljen je barokomorom, a proizvela ga je pulska tvrtka Olimp Nauta. Ovih dana testira se na zadarskom području.

Kao izaslanik premijera Tihomira Oreškovića na Skupštini je bio ministar turizma Anton Kliman, koji je naglasio kako je ova Vlada  odlučila ojačati međuresornu suradnju među ministarstvima upravo na zajedničkom poslu promoviranja otoka i zaštite otočnih, autohtonih proizvoda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...