Donosimo 10 genijalnih trikova uz koje će cipele dugo biti kao nove

Omiljene cipele želimo što dulje zadržati u dobrom stanju, kako bismo ih mogli nositi još mnogo puta. Donosimo 10 genijanih trikova kako bi vaše omiljene cipele što dulje bile u izvrsnom stanju.

1. Baršunasta krpica za lakirane cipele
Nakon što ste očistili cipele, ispolirajte ih baršunastom krpicom. Ukoliko ustrajete u ovakvom održavanju svojih lakiranih cipela, nitko neće skužiti da nosite stare cipele!

2. Talk ili škrob za cipele od antilopa
Ukoliko primijetite masnu mrlju na cipelama od antilopa, najlakše ćete ju riješiti koristeći škrob ili talk. Pospite malo po mrlji, ostavite da djeluje nekoliko sati, nakon čega samo očetkajte višak praha i riješit ćete problem. Ukoliko imate smeđe cipele od antilopa, na isti način možete koristiti mljevenu kavu, kako biste zadržali boju.

3. Zubna pasta za izbjeljivanje potplata
Ukoliko je bijeli potplat vaših cipela ili tenisica već počeo žutjeti i prljati se, početnu mu bjelinu možete vratiti tako što ćete na staru četkicu za zube staviti pastu za zube i istrljati potplat. Ipak, nastojte da pasta za zube bude bijela, odnosno da ne sadrži nikakve aditive u boji.

4. Novine za sušenje mokrih cipela
Mokre cipele od prave kože možete jednostavno osušiti novinskim papirom. U unutrašnjost cipela stavite zgužvani novinski papir, a potom cijele cipele umotajte u nekoliko slojeva papira. Bitno je za napomenuti da koristite novinski papir koji nema previše slova ili fotografije s previše boje.

5. Vodena para za osvježavanje cipela od antilopa
Ukoliko se smoče, antilop na cipelama vrlo brzo izgubi početnu ljepotu. Kako biste im produljili život, s vremena na vrijeme materijal osvježite koristeći vodenu paru. To možete učiniti koristeći glačalo na paru, samo pazite da površina glačala ne dotiče cipele.

6. Topla voda za širenje kožnih cipela
Metoda može poslužiti i na cipelama od umjetne kože, ali samo ukoliko je ona kvalitetna. Zagrijte vodu u kuhalu i kad proključa izlijte u cipele. Voda neka ostane nekoliko sekundi u cipelama, a nakon toga izlijte vodu i obujte cipele. Nosite ih sve dok se ne osuše.

7. Ocat za sprečavanje neugodnog mirisa
Kako biste spriječili pojavu neugodnih mirisa u cipelama, natopite vatu u ocat i njome prijeđite po unutrašnjosti cipela. Nakon toga ih ostavite na otvorenom kako bi se osušile.

8. Prah za izbjeljivanje za čišćenje tenisica
Smočite tenisice te na potplate i gornji dio utrljajte malo praha za izbjeljivanje, ostavite da odstoji 15 minuta, a potom očetkajte višak i isperite tenisice.

9. Laneno ulje za vodootporne cipele
Kako vaše cipele ne bi propuštale vodu, po šavovima nekoliko puta nanesite laneno ulje.

10. Rastegnite kožne cipele uz pomoć sušila za kosu
Obujte debele čarape i potom cipele koje želite raširiti. Tridesetak sekundi sušilom zagrijavajte dijelove cipele koje želite raširiti, potom ugasite sušilo i hodajte u cipelama dok se ne ohlade. Vodite računa da sušilo držite podalje od cipela, kako ne biste oštetili kožu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...