Dvorac Colditz – logor za “elitu”

Nisu svi njemački logori iz Drugog svjetskog rata izgledali jezivo poput Auschwitza, bilo je i onih prilagođenih elitnim zarobljenicima, koji su, ni više ni manje, svoje zatvoreničke dane provodili u – dvorcu.

Vjerovatno “najelitniji” nacistički logor u Njemačkoj bio je smješten u dvorcu Colditz na području Saske, između gradova Leipziga i Dresdena. Kroz povijest dvorac je bio rezidencija saskih kraljeva. Logor se zvao Oflag IV-C, kratica riječi “Offizierslager”, odnosno časnički logor. Dvorac se nalazi na visokoj strmoj stijeni, mjestu koje je bilo utvrđeno još od srednjeg vijeka.

Bilo je to mjesto gdje su se zatvarali vrlo važni zarobljenici. Te VIP zarobljenike Nijemci su nazivali “die Prominente”, a bili su to rođaci visokih političara, važni državnici i plemstvo.

Tamnovali su tamo rođaci britanskog kralja i kraljice, lord Lascelles i lord Elphinstone, nećak Winstona Churchilla Giles Romilly, te niz francuskih i poljskih generala. Bio je tamo zatvoren i dominikanski svećenik Yves Congar, koji je nakon rata postao znameniti kardinal i teolog.

 

 

 

.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...