Franov: EU želi da u tri godine smanjimo izlov ribe za 30 tisuća tona!

Alarmantne vijesti iz EU stižu na adresu sredozemnih, tako i hrvatskih ribara čija je djelatnost ionako već godinama na rubu opstojnosti i profitabilnosti.

Upućena im je kritika kako je 93 posto ribljih naselja maksimalno eksploatirano, zbog čega su brojne komercijalne riblje vrste na rubu istrebljenja.

Osim promjene klime i onečišćenja, zaključili su funkcioneri iz Bruxellesa, za to je stanje kriv prekomjeran izlov koji valja staviti u još stože okvire.

Najugroženije su kozice, inćuni, oslići, trlje, škampi te srdele i inćuni u Jadranu.

Vijest kako će se zbog spomenutog početkom 2017. u okviru Strategije za Sredozemlje donijeti i detaljan, još rigorozniji plan za Jadran, komentirao nam je Zlatomir Franov iz Kali.

Ribari na ovu tematiku uvijek gledaju na način da smanjenje ulova smanjuje njihov dohodak. Imamo veliko povjerenje u Upravu za ribarstvo i strukovne organizacije koje već jesu i maksimalno rade na tomu da kvota izlova ne dođe na razinu koju predlaže EU, jer to bi stvarno bilo poražavajuće. Naše je riješenje da jednom do dva puta godišnje dođe do lovostaja, uz naravno period kad se riba mrijesti. Primjerice, prošle godine je ulovljeno 70 tisuća tona ribe. Mi pristajemo na to da se kroz tri, četiri godine smanji na 50 tisuća, dok se EU zalaže za 40 tisuća, što je nama neprihvatljivo, kaže Franov.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...