HNS želi preferencijalno glasovanje i na lokalnim izborima

HNS želi preferencijalno glasovanje i na lokalnim izborima, kako podsjeća zadarska podružnica stranke u dopisu koji smo zaprimili. Iz HNS-a tvrde da je preferencijalno glasovanje najbolji odabir za birače, a to su se potrudili argumentirati u dopisu kojega prenosimo u nastavku.

HNS je krajem prošlog mjeseca uputio u saborsku proceduru novi prijedlog izmjena Zakona o lokalnim izborima, o uvođenju preferencijalnog glasovanja na lokalne izbore, dakle za Općinska i Gradska vijeća te Županijsku skupštinu, kako bi građani mogli glasovati po uzoru na parlamentarne i izbore za europski parlament.

Prednosti preferencijalnog glasovanja su u tome što ono može preokrenuti planove stranačkih vođa i uspostaviti bolju vezu između kandidata i birača, jer je kandidat odgovoran i prema biračima, a ne samo prema stranci i lideru.

HNS u hitnu proceduru uputio prijedlog promjene izbornog zakona kako bi se moglo preferencijalno glasovanje uvesti već na idućim lokalnim izborima, budući da svaka promjena izbornog zakonodavstva treba biti usvojena barem godinu dana prije prvih izbora na koje se odnosi.

Mišljenja smo da takav način glasovanja može samo dobro donijeti našim građanima.
Preferencijalni glas donosi veće povjerenje birača, te potiče bolji i snažniji odaziv na izborima. Također, daje priliku ljudima da biraju na lokalnoj razini, da daju svoj glas onima koje poznaju i kojima vjeruju da će ih zastupati na najbolji mogući način. Ne treba se bojati istaknuti jake ljude, ne treba biti stranačke stege.

Ured HNS-a, Podružnica Zadar

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...