HSP AS Zadarske županije najzaslužniji za politiku Vlade prema otocima!

Andreja Baraba, članica Hrvatske stranke prava Ante Starčević iz Zadarske županije, preuzela je vodeću funkciju pri Vladi Republike Hrvatske za pitanja otoka i otočnog razvoja. Nastavak je ovo intenzivne promocije otočnog razvoja od strane zadarskog HSP-a AS koji je još u veljači predstavio programske smjernice za razvoj svih hrvatskih otoka.

Kakva je trenutna situacija te što stranka konkretno planira dalje objašnjeno je u dopisu koji prenosimo u nastavku.

Sukladno programskim smjernicama o razvoju otoka, koje je HSP AS predstavio 28. veljače 2015. u Zagrebu, a koje su mahom kreirali stručnjaci HSP AS sa zadarskoga područja, ponosni smo što je upravo taj program prepoznat u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova kao jedan od onih programa, čiji se ciljevi u što većoj mjeri trebaju provesti u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.

Dogovorom s ministromTomislavom Tolušićem, dopredsjednica gradske organizacije G.O. HSP AS, prof. Andreja Baraba je preuzela čelnu funkciju u pogledu otoka u Vladi Republike Hrvatske.

Našim inzistiranjem da unutar Vlade RH sudjelujemo isključivo u onim segmentima za koje imamo detaljno razrađene programe dokazujemo da nama kao stranci nisu bitne funkcije, sinekure i lagodan život već nam je isključivo bitno implementirati programe za koje držimo da su od izuzetne važnosti za Republiku Hrvatsku.

Cilj HSP AS-a u navedenom razdoblju je provesti projekte od kojih su neki već i započeti, te udahnuti otocima novi život, a otočanima osigurati dugoročnu i kvalitetnu mogućnost ostanka u svojim otočnim mjestima.

Stava smo da su otoci jedan od najvrijednijih prirodnih resursa (ako ne i najvrjedniji), koji su od svih proteklih vlada bili sustavno ignorirani, pa upravo zbog toga tražimo da se valorizira njihova vrijednost upravo kao iznimno važnog prirodnog resursa te se na učinkovit način provedu promjene koje će za dobrobit svih nas podići otoke na jednu višu gospodarsku, turističku i životnu razinu.

S obzirom da je prošla Vlada iz, po nama, neopravdanih razloga ukinula tadašnju Upravu za otoke, a koja je otocima barem na simboličnoj razini davala određenu važnost, inzistirat ćemo na tome da se Uprava za otoke u Ministrastvu regionalnog razvoja i Europskih fondova vrati, jer otoci i otočani to zaslužuju.

Mogli bismo, nažalost mnogo govoriti o problemima hrvatskih otoka, ali s obzirom da ćemo imati priliku u velikoj mjeri provoditi naš program po otocima, naše programske smjernice su sljedeće:

– definirati otoke kao turistički „brend“ i time odrediti primjenu stope PDV-a na otocima kao u turizmu,
–  osigurati aktivno sudjelovanje predstavnika otočana u donošenju okvira po načelu „odozdo prema gore“,
– prema određenom stupnju razvijenosti razraditi kategorije subvencija za stanovništvo i pravne osobe – primjerice kredita za stambeni prostor, za samozapošljavanje, za novorođeno dijete, u poljoprivredi i stočarstvu, malom i srednjem poduzetništvu, dodatke na plaće za zdravstveni i prosvjetni kadar, stipendije za otočku mladež i drugo,
– izuzeti otoke iz propisa o indeksaciji radi lakšeg povlačenja sredstava iz EU fondova,– subvencije za vodu na otocima na kojima se voda doprema brodom vodonoscem ili cisternom proširiti i na gospodarske subjekte koji djeluju na otocima,
– revidirati povlastice u pomorskom prijevozu (npr. broj polazno-povratnih putovanja, za gospodarske subjekte neovisno na kojem otoku imaju sjedište,  osim kategorija otočana i ostalih uvesti  i treću kategoriju povremenih povlaštenih putnika – za građane koji žive i rade na kopnu, a imaju porijeklo i nekretnine na otocima), ukinuti ograničenje u broju subvencioniranih polazno-povratnih putovanja,
– omogućiti međuotočku prometnu povezanost i primjerenu povezanost s kopnom koja omogućuje rad na kopnu i život na otoku, dnevno obavljanje aktivnosti za pravne osobe, dostupniju specijalističku zdravstvenu zaštitu i drugo,
– socijalne i zdravstvene standarde i kvote prilagoditi otočnoj stvarnosti, prije svega primarnu zdravstvenu zaštitu za građane i sustav skrbi za starije stanovništvo,
– stavljanje nekretnina (i objekata i zemljišta) u vlasništvu RH u funkciju.

S obzirom kako je gospodarski razvitak preduvjet razvitka svih ostalih djelatnosti, te garancija opstanka i razvoja života na otoku, potrebno je donijeti ciljane gospodarske programe na državnoj razini u svrhu poticanja razvoja turizma, malog i srednjeg poduzetništva, ribarstva, poljoprivrede i stočarstva.

Turizam predstavlja jedan od glavnih pokretača ukupnog hrvatskog gospodarstva i značajno doprinosi ukupnom društvenom razvoju Republike Hrvatske danas, a pretpostavka je da će u budućnosti doprinositi još i više. Držimo da je turizam naša strateška grana u kojoj još imamo znatne neiskorištene potencijale koje treba što kvalitetnije aktivirati. Turizam sudjeluje s cca 15% u formiranju BDP-a u Republici Hrvatskoj. Sagledavajući hrvatske otoke kao izvozni turistički brend i u cilju omogućavanja samozapošljavanja i zapošljavanja otočana, te stavljanje u funkciju napuštenih objekata u vlasništvu JLS-a ili RH, jedan od konkretnih gospodarskih programa koje predlažemo je Otočni turizam, po modelu – HOTEL OTOK. Uvođenjem modela „hotela otoka“ omogućuje se revitalizacija otočnog mjesta ili cijeloga otoka kroz turističke usluge, odnosno potiče se  razvoj autentičnih turističkih usluga, a u isto vrijeme čuva se i popularizira tradicijska kultura i generira prihod u cijeloj zajednici (mjestu, otoku). HOTEL OTOK idealan je za mjesta koja posjeduju kulturnu i/ili prirodnu vrijednost i zanimljivost, a takva je velika većina mjesta i otoka. Predviđeni model integrira cjelokupni teritorij na kojemu se organizira i to ne samo uslugama smještaja (turistički marketing) nego i ostalim uslugama: ugostiteljstvo, servisne usluge, trgovina, dodatni sadržaji i slično.

NAŠA VIZIJA JE:

Otoci su osobita vrijednost Republike Hrvatske. Stoga boljitak otočana i otoka mora biti jedan od prioriteta državne politike.

Izuzetno smo ponosni što pravaši iz Zadra i Zadarske županije po prvi put u povijesti RH imaju svog predstavnika u Vladi Republike Hrvatske!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...