Ironija života uz more: Kilogram srdele uskoro će koštati i do 30 kuna!

U slučaju da ministar poljoprivrede Davor Romić prihvati prijedlog koji potpisuje načelnik Uprave za ribarstvo Ante Mišura, prema kojemu bi izlov sitne plave ribe na širem području Kvarnera i Velebitskog kanala bio dopušten tek na vanjskoj strani otoka Cresa, cijena od 30 kuna za kilogram srdele, ako ne i viša, mogla bi postati pravilo, piše Novi list.

Situacija je to koja ne bi odgovarala nikome, ni ribarima, kojima bi drastično poraslitroškovi poslovanja, zbog toga što bi morali odlaziti u ribolov u puno udaljenija područja ili na otvoreno more, za što neki od njih nemaju ni adekvatne brodove, ni trgovcima koji bi ribu morali dopremati iz udaljenijih luka iskrcaja, što opet povećava troškove i krajnju cijenu, a najmanje od svih bili bi zadovoljni kupci – građani, među kojima je upravo sitna plava riba zbog svoje pristupačne cijene iznimno popularna, dok bi sa zabranom izlova i rastom cijena, onima plićeg džepa i to postalo nepristupačno.

Besmislena zabrana

Potvrđuje to i ribar Darian Matešić, zapovjednik broda “Adria Jedan”, koji kaže da će u slučaju zabrane ribolova na “domaćem” terenu, biti primoran s brodom i posadom krenuti put Istre ili Dalmacije.

“Ribolov na ovom našem području nam je posebno važan i kad je lovostaj u Italiji, jer nam omogućava plasman ribe u izvoz, s obzirom na to smo blizu talijanske granice, a i vrlo dobru cijenu na tamošnjem tržištu. Ovako, ako odemo u Dalmaciju ostajemo bez te mogućnosti. Prema prijedlogu Uprave za ribarstvo zabrana bi vrijedila od 1. lipnja do kraja godine, tako da ćemo u tom slučaju morati loviti drugdje. Šteta je to, jer smo prošle godine u ljetnim mjesecima baš na ovom našem području lovili iznimno dobro, a sad ćemo vidjeti što će i kako će biti. Mislim da je ovakva potpuna zabrana i to samo na sjevernom Jadranu, potpuno besmislena”, kaže Matešić.

‘Zabrana bi bila prava katastrofa’

Potražnja za sitnom plavom ribom na ribarnici je stalna, a zabrana izlova i visoke cijene koje bi je pratile za kupce bi bila prava katastrofa, objašnjava i prodavač s ribarnice Damir Vuković.

“Zabrana bi bila katastrofa prvenstveno za ljude, kupce, jer će cijene plave ribe biti previsoke. Kad se srdela dobro lovi na područjima oko Rijeke, pa su mali troškovi goriva i brzo se dopremi na tržnicu, cijena joj je po deset do najviše petnaest kuna za kilogram. U današnje vrijeme, s obzirom na sve niži životni standard građana, mnogima je to spas. S druge strane, tvrtka za koju radim uložila je velik novac u kupovinu brodova, kamiona, druge opreme, te zapošljava sedamdesetak ljudi, a sada bi nam praktički zabranili da radimo pola godine. Umjesto zabrane, trebalo bi napraviti studije, razgovarati s ribarima, naći rješenje koje će zadovoljiti sve”, kaže Vuković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...