Šokantna ispovijest SDP-ovca: “Zadarski SDP Milanovićeva je lutka, a svaki protestni glas oštro se kažnjava”

Prije nekoliko dana Zoran Milanović, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, raspustio je splitski ogranak SDP-a zbog, ne pronalaze se drugi razlozi, sukoba s Ivom Baldasarom, gradonačelnikom Splita koji je na prošlim unutarstranačkim izborima glasno podržao Milanovićeva protukandidata Zlatka Komadinu.

Kada smo pokušali zvati zadarski ogranak SDP-a kako bi nam netko iz njihovih redova prokomentirao situaciju nitko nam se nije javljao. Pretjerano nas to ni ne čudi, budući da je u zadnje vrijeme praksa SDP-a Grada Zadra apsolutno ignorirati sve novinarske upite, osim ako im treba objaviti kakav politički pamflet, ili pak poslikati ih u nekakvoj akciji po gradu. Ono što ste mogli zamijetiti je činjenica kako čak i takav oblik komunikacije s medijima polako postaje stvar prošlosti pa se trenutno može osjetiti kako su glasniji lokalni ogranci HNS-a, HSLS-a ili Akcije Mladih – stranke koje imaju neusporedivo manji utjecaj od jednog SDP-a.

Naravno, priupitali smo se u čemu je problem i što se to događa sa SDP-om Grada Zadra? Odgovor smo dobili od jednoga člana čiju anonimnost čuvamo jer je bjelodano iz onoga što nam je kazao kako bi ovaj istup, dakle jednostavan razgovor s medijima, rezultirao strogim unutarstranačkim sankcijama.

Mislite da Milanović želi uspostaviti apsolutnu kontrolu nad SDP-om? Pa on ju već ima duže vrijeme, a to mu na gradskoj razini omogućuje Sabina i krug oko nje. Vama je normalno da osobe napreduju takvom nevjerojatnom brzinom? Za vrijeme posljednja dva Milanovićeva mandata postavljaju se njegovi kadrovi, posebice u Zadru. Sabina se tu snašla jer mu se ulizuje, a to joj se od Milanovića vraća. S druge strane Ingrid to ne mora raditi jer već ima određeni utjecaj, kaže nam naš sugovornik.

On tvrdi da je sve počelo nakon izbacivanja Linića iz stranke kada pri glasovanju bilo podjednako članova Glavnog odbora za i protiv te odluke, nakon čega je Milanović odlučio okrenuti unutarstranačku demokraciju u svoju korist – obračunavanjem sa sebi nepodobnima, jačanjem onih koji su mu podobni. To je konačno rezultiralo odlukom o raspuštanju splitskog ogranka SDP-a kojoj se, kako se doznaje usprotivio tek jedan čovjek – predsjednik zagrebačke organizacije Davor Bernardić.

No, i kod nas je bilo disonantnih tonova, prije svega od Renate Sabljar Dračevac, predsjednice županijske organizacije SDP-a. Ona je, podsjećamo, također javno podržala Komadinu u utrci za predsjednika SDP-a, no njoj nije priređeno ono što se Baldasaru priredilo. Naš sugovornik objašnjava to ovako.

Sabljar Dračevac ljudi vole i zato se njoj neće ništa dogoditi, iako gradska organizacija stranke već duže vrijeme radi sve da ju demonizira i obezvrijedi. Sjetite se da je stavljena na zadnje mjesto liste na prethodnim parlamentarnim izborima, čisto da se može reći da je tamo, iako je time dobila jasnu poruku, doznajemo od sugovornika.

Kako nam kaže, Milanović više ni ne skriva svoju autokraciju, što je javnosti demonstrirao raspuštanjem splitskog SDP-a. Naš sugovornik iz toga, ali i iz svojega svakodnevnog iskustva u stranci zaključuje kako SDP odustaje od socijaldemokracije radi čega je iznimno nezadovoljan. No, zašto ostaje u SDP-u?

Nema druge opcije na hrvatskoj ljevici, a uvijek postoji nada da će se stvari popraviti. i u SDP i dalje ima ljevičara, iako je velika većina članova pasivna jer se radi o, u pravilu, starijim ljudima. Ipak, zbog Zorana Milanovića uhljeba ima na pretek, a oni rade sve da zakoče napredovanje onih koji to nisu, tvrdi sugovornik.

No, iako sve ovo objašnjava zašto se zadarski SDP ne želi upustiti u komentiranje slučaja Baldasara i splitskog ogranka stranke, nismo doznali ništa o pasivnosti oko drugih stvari. To nam je objašnjeno na sljedeći način.

Gradski SDP je trenutno okrenut prema sebi i gotovo ništa ne izlazi van vrha gradske organizacije. Oko devedeset posto članova ni ne zna što stranka trenutno radi, a onima koji nisu podobni suptilno se pokazuje da su nepoželjni. Evo vam samo primjer poziva na konvencije koji stižu i po dva dana prekasno! Stranka je instrumentalizirana za cenzuriranje članstva SDP-a. Ne smije se govoriti ništa protiv Milanovića, a upozorenja da ste se možda ogriješili o predsjednika stranke stižu vam putem SMS-a, Facebooka ili uživo, a ako ništa ne upali bivate proglašeni nepodobnima. Jednostavno, ako govoriš protiv Milanovića politički si mrtav. Tako da, gradski SDP se barem za sad bavi osiguravanjem bespogovorne prevlasti struje Milanović-Glasovac pa nije ni čudo da kontakta s vanjskim svijetom nemaju, zaključuje sugovornik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...