Izložba svjetlopisa glagoljskih uradaka: “Parce mihi Domine quia Dalmata sunt” u Donatu

Ove srijede kreću “Dani glagoljice” u Svetom Donatu koji će potrajati od 11. pa do 31. svibnja. Njih će prije svega obilježiti izložba svjetlopisa glagoljskih uradaka: “Parce mihi Domine quia Dalmata sunt” koja se u srijedu otvara u 17 sati uz prigodni domjenak. Autor izložbe je Darijo Tikulin, glagoljsko-crkveni krasopisac iz zadarskog starog Varoša (župe Sv. Ivana Krstitelja i Blažene Gospe Loretske).

Darijo Tikulin, glagoljsko-crkveni krasopisac i zauzimatelj za knjigu djedovsku iz zadarskog Starog Varoša (župe Sv. Ivana Krstitelja i Blažene Gospe od Loreta), jedan je od osnivača Udruge glagoljaša Zadar. Više od 30 godina u svojim javnim radovima nastavlja običaj pisanja i klesanja glagoljice u već navedenim župama za koje je vezan, a i izvan njih. Nadahnuće crpi iz glagoljske baštine svoje sredine i iz “librov z didova armaruna”. Njegovo djelovanje je obilježeno zauzimanjem za nastavak glagoljanja i u trećem tisućljeću, na području glagoljskih župa.

Organizator tvrdi i kako je izložba posvećena obljetnici doseljenja barskih obitelji u Zadar i utemeljenja glagoljske župe Arbanasi, no kako je u službenom dopisu napisano da se radi o 200. obljetnici, a ne 290., nismo sigurni radi li se o omašci ili jeftinom pokušaju privlačenja arbanaške publike.

Bilo kako bilo, za pogledati ovu iznimno zanimljivu izložbu neki takav razlog vam ni ne treba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...