Jasenice na Etno dane Zadarske županije stižu u “jakom sastavu”

Općinu Jasenice ove će godine na Etno danima koji će se održati na Poluotoku od 07. do 10. lipnja predstavljati KUD “Vila Velebita” i dva obiteljsko poljoprivredna gospodarstva.

“VELEBITE NE DAJ MAGLI NA SE”

Na podnožju južne strane Velebita smjestilo se mjesto Jasenice, oko 2500 metara od Masleničkog mosta i 1500 metara od Novigradskog mora. Hladna i suha velebitska bura sa zdravim i slanim morskim zrakom stvara jedinstveno i stalno mikroklimatsko strujanje zraka. Sastavni dio Općine Jasenica je priobalno mjesto Maslenica koje je ime dobilo po stoljetnim maslinicima. Svaka od tih maslina zaseban je spomenik prirodne ljepote i kulture stanovništva prošlih vremena koje na tim prostorima živi već više od trinaest stoljeća. Maslenički most, jedan od najznačajnijih simbola Općine Jasenice, poveznica je kontinentalne i dalmatinske, te primorske i dalmatinske Hrvatske.

Danas je Maslenica urbano, turističko mjesto koje se sve više razvija i predstavlja svojevrstan centar Općine Jasenice, gdje se organiziraju brojna zanimljiva događanja: “Večeri Folklora”, “Atletska utrka”, “Dječji festival”, “Sajam autohtonih proizvoda”.

KUD “Vila Velebita” osnovano je 2002. godine s namjerom poticanja i čuvanja od zaborava folklorne i etnografske vrijednosti općine Jasenice, njegovanja i promicanja izvornih jaseničkih običaja, govora i tradicije. KUD koji aktivno djeluje od 2006. godine i broji 20 članova organizator je tradicionalne manifestacije u Jasenicama – smotre folklora pod nazivom “Velebite ne daj magli na se”. KUD sudjeluje na raznim manifestacijama i smotrama na području cijele Hrvatske i u inozemstvu, a značajna je i suradnja KUD-a sa Etnološkim odjelom Narodnog muzeja Zadar u vidu sudjelovanja na radionicama izrade četverokuke – tradicijskog ukrasnog veza karakterističnog za nošnju dinarskog područja sjeverne Dalmacije. Prema originalnoj građi tradicionalne nošnje Jasenica iz 19. stoljeća predsjednica KUD-a Ivka Nekić izradila je Jaseničku narodnu nošnju i osvojila prvo mjesto na manifestaciji “Čuvajmo baštinu” 2014. godine u Trnjanima.

Na ovogodišnjoj županijskoj smotri KUD će pokazati izvorne napjeve i starinsko kolo njihovog područja.

U sklopu prezentacije tradicionalnih proizvoda predstaviti će se obiteljsko poljoprivredna gospodarstva:

OPG ĐURICA IVICA

Djelatnost OPG-a Đurica je uzgoj ljekovitog bilja i proizvodnja eteričnih ulja, te ostalih proizvoda sa eteričnim uljima poput aromakozmetike, sapuna, soli za kupke, macerati različitih biljaka, a bave se i proizvodnjom sadnica smilja iz vlastitog sjemena. Na OPG-u Đurica uzgaja se smilje, izop, mažuran, limunska trava. Eterična ulja u njihovoj ponudi su: primorski vrisak, smilje, lovor, dalmatinska kadulja, komorač, mirta izop, bosiljak, i ružmarin. Sva ulja su terapeutske kvalitete.

OPG MARTIN BARIČEVIĆ

Obitelj Baričević iz Maslenice obnovila je svoju obiteljsku tradiciju pčelarstva staru više od stoljeća. Djelatnost OPG-a je proizvodnja meda i finalnih proizvoda od meda: Medovina (tradicionalno hrvatsko alkoholno piće od meda); Med; Propolis; Medica; Pjenušac od meda TULO (prvi u Hrvatskoj proizveli su pjenušac od meda “TULO”). Svi proizvodi nastali su na velebitskim pašnjacima i spravljeni su na tradicionalan način jaseničkih predaka.

Više o manifestaciji ETNO DANI možete pogledati ovdje: http://nmz.hr/ostalo/etno-dani-25-04-2016

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...