Kalmeta gostima iz BiH pokazao novu rasvjetu u gradskim perivojima

U povodu završetka rekonstrukcije javne rasvjete u perivojima kraljice Jelene Madijevke i Vladimira Nazora održano je javno događanje pod nazivom “Zeleno svjetlo za zeleni park”. Događanje je organizirano u okviru projekta CB-GREEN: Cross-Border – Green, Renewable & Energy Efficiency Network u sklopu kojeg je rekonstruirana javna rasvjeta u navedenim perivojima. Postavljena su LED rasvjetna tijela ukupne vrijednosti 865.851,00 kuna.

Događanje su posjetili i novu rasvjetu razgledali gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta sa suradnicima, zamjenikom Zvonimirom Vrančićem i pročelnicima, ravnateljicom agencije Zadra Nova, Sanjom Peričić, a kao gosti u Zadru su boravili i predstavnici partnera iz BIH, gradova Neuma i Mostara.

Park Vladimira Nazora, nova rasvjeta

Jučer su se tako građani mogli posavjetovati o korištenju obnovljivih izvora energije, energetskoj učinkovitosti i načinima uštede energije u kućanstvima te mogućnostima sufinanciranja  povećanja energetske učinkovitosti u kućanstvima, a za sve informacije na raspolaganju im je bio EE tim Grada Zadra (Tim energetske učinkovitosti Grada Zadra). Također, mr.sc. Morana Bačić, stručna voditeljica u JU Natura Jadera, održala je predavanje za studente Kulture i turizma Sveučilišta u Zadru na temu „Uloga Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Natura Jadera u upravljanju Perivojem Vladimira Nazora i drugim zaštićenim dijelovima prirode“.  U programu su sudjelovali i polaznici Škole trčanja Zadar, a postavljene su i svjetlosne instalacije „Umjetnost od konca – svjetlosne dekoracije” autora Jakova Perice iz udruga „Konac“.

Projekt CB-GREEN; prekogranično-zeleno, obnovljivo i energetski učinkovito umrežavanje je odabran za sufinanciranje u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013., a provodi se od 1. travnja 2015. godine do 31. ožujka 2017. godine. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 499.066,54 eura, a provodi se u suradnji 6 partnerskih organizacija koje djeluju na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vodeći partner sa strane RH je Grad Zadar, a sa strane BiH je Općina Neum.

Park Vladimira Nazora

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti na području Republike Hrvatske vrijedan je 245.961,94 eura.

Cilj projekta „CB-GREEN“ je zaštititi i očuvati okoliš te potaknuti uporabu održivih izvora energije u Zadarskoj županiji i Hercegovačko-neretvanskom kantonu kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energetskoj učinkovitosti i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije u javnom sektoru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...