Kolaps semafora u gradu: Vozite oprezno i poštujete prometne znakove, protiv grmljavine ionako ne možemo!

Da je Franto, Ceste zadarske županije ili neki treći nadležni organ, institucija, pravna osoba ili gradski odjel, kriv za svaki kvar semafora u gradu, premisa je kojom se vodi pa, u najmanju ruku, svaki treći Zadranin kada se poput ludog pavijana mora gurati kroz sva vozila u raskrižju, ne bi li oplodio nasljednicu svoje loze.

Šalu na stranu, jer situacija nije nimalo smiješna. Barem ne ovaj utorak, dok u gradu, karikirajući, ne radi skoro svaki drugi semafor. I to zašto? Zbog vremena. Kažu neki da je kiša i ranije padala, no nije imala toliki marketing, pa mi mediji naslovnice nismo punili grmljavinama, kišom i pokojom naoblakom.

No, da je situacija delikatna, barem kada je riječ o statičkom elektricitetu koji u atmosferi, što onoj višoj tako i onoj nižoj, radi poprilične probleme – jest. Dakle, raznorazni električni sklopovi koji su, uz hrpu jeftine kineske plastike, sastavni dio svakog semafora, osjetljivi su na električne podražaje. Često su isti, zbog samozaštite, postavljeni ili napravljeni tako da se uslijed kolebanja napona mreže ili utjecaja trećih sila (pod kojima se podrazumijeva upravo grmljavina i izboj statičkog elektriciteta) ugase ili privremeno obustave rad.

U razgovoru s nekoliko puno pametnijih od nas, barem kada je ova tematika u pitanju, doznali smo kako je upravo ovo glavni krivac za današnje “crkavanje” semafora na cijelom nizu križanja u gradu.

Zaključno, kada opet Meteoalarm izda narančasto ili (ne daj bože) crveno upozorenje na opasne atmosferske pojave (čitaj: grmljavina) za očekivati je da će se ponegdje, na nekom od električnih uređaja, dogoditi upravo ovakav ispad. Na svu sreću, riječ je samo o semaforu kojeg u svakom trenutku zamjenjuju prometni znakovi. Dobro je dok cijela električna mreža ne počne ispadati, kao što je to slučaj uslijed drastično većih oluja i lošijih vremenskih uvjeta kakvi, primjerice, vladaju u nekim područjima Azije ili SAD-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...