“Kralj Vira” Gržeta Nijemcima prodao kuću koja je zbog njegova duga završila na dražbi!

Davnih godina njemačka obitelj Schumacher došla je na ljetovanje na Vir, maleno mjesto na rubu Zadarske županije. zaljubili su se u ovdašnju prirodu, plaže, način života, stekli su prijatelje i odlučili – kada si to odlaskom u mirovinu budu mogli priuštiti ovdje će izgraditi dom. danas oni doista jesu ovdje, ali ne u vlastitoj, već kući susjeda. Ne uživaju Hrvatsku onako kako su planirali, ali zato proživljavaju pravu hrvatsku tragediju – dugih 10 godina dokazuju vlasništvo nad kućom koju su uredno platili.

2006. godine od Jose Gržete tzv. “Kralj” Vira” (nadimak je dobio kao pionir bespravne gradnje na otoku) kupuju objekat na zelenom pojasu. Prilikom sklapanja ugovora u kojemu osim Gržete sudjeluje i agencija za nekretnine Novak i partneri Scumacherima je obećano da će građevinsku dozvolu naknadno ishoditi prodavač.

Njemačka obitelj vrlo brzo nailazi na prvu prepreku – dolaze upisati novokupljenu kuću u gruntovnicu no ovdje im se objašnjava da prema Zakonu o imovini strani državljani ne mogu biti registrirani u zemljišnim knjigama ukoliko se objekat nalazi na zelenom pojasu. Tek po legalizaciji, napomenuto im je.

2013. napokon je i službeno provedena legalizacija. I dok se Schumacheri nakon sedam godina birokratske muke počinju radovati uređivanju kuće, bezbrižnom stanovanju i ugoščivanju prijatelja preko ljeta na Viru, nastupa pravi šok – kuća više nije njihova!

Naime, prvotni vlasnik Joso Gržeta u međuvremenu je državi ostao dužan 40 tisuća kuna zbog čega je ovršen. Kako se kuća do te godine (zbog čekanja okončanja legalizacije) vodila na njegovo ime, država je odlučila staviti je na dražbu i naplatiti potraživanja.

Tako se i dogodilo i objekat za samo 10 tisuća kupuje čovjek iz Kutine.

Shumacher više ništa nemaju s njim.

Brava koju su stavili vrlo je brzo promijenjena, sve njihove privatne stvari još uvijek su unutra, ali pravosuđe RH osporava svaku vezu s kućom koju su uredno isplatili. Podnijeli su žalbu državnom odvjetništvu, dali predmet na sud, no nikakav pozitivan odgovor još nije uslijedio.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...