Kuhinjska vs. morska sol: Prednosti i mane koje biste trebali znati

Ako ste ikada bili u dilemi koju vrstu soli koristiti u domaćinstvu, vrijeme je da vam olakšamo odluku. Doznajte koje su prednosti i mane kuhinjske i morske soli te koja je sol bolja i zdravija za vas, piše Zadovoljna.hr.

1. KAKO SE DOBIVA SOL?

– Kuhinjska sol se iskopava iz dubine zemlje, a kako bi se pročistila i dobila u obliku u kojem je kupujemo na policama prolazi niz industrijskih prerada pri čemu se uklanjaju brojni minerali, a dodaju aditivi.

– Morska sol dobiva se prirodnim procesima isparavanja morske vode, pri čemu svi minerali ostaju očuvani u zrncima.

2. OD ČEGA SE SOL SASTOJI?

Kuhinjska sol čisti je natrijev klorid čije molekule u tijelu snažno privlače vodu iz tjelesnih stanica, uzrokuje dehidraciju stanica i time usporava vitalne funkcije organizma. U procesu kemijske prerade, rafinirana sol gubi sve vrijedne minerale i njezina izvorna struktura se uništava.

Morska sol sadrži preko 80 minerala i elemenata u tragovima koji su važni za zdravlje organizma. Svi minerali dolaze u prirodnom obliku, jer kod isparavanja morske vode na dnu bazena ne ostaje samo natrij klorid, nego i sve prirodne krute tvari koje su bile otopljene u morskoj vodi. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina.

3. SADRŽI LI JOD?

Kuhinjska sol sadrži jod koji se smatra neophodnim elementom za održavanje raznih funkcija u tijelu zbog čega je ovoj vrsti soli dugo davano na važnosti. No jod je u ovom slučaju element dodan industrijskim procesom, a ne nalazi se kao prirodan sastojak soli.

Morska sol jod sadrži u svojoj prirodnoj strukturi iako u manjim tragovima. No brojni stručnjaci ne smatraju manjak joda u morskoj soli nedostatkom nego ističu puno prirodnije unošenje joda u organizam i to konzumiranjem namirnica koji ga sadrže u većim količinama. Češnjak, morske alge, bundeva, tikvica, ananas, kruška namirnice su čijom konzumacijom zadovoljavamo potrebe tijela za jodom.

4. KOJA JE NAJZDRAVIJA VRSTA SOLI?

Pri odabiru soli ona koja se posebno cijeni je cvjetna sol. Za razliku od ‘kuhinjske soli’ ona je bogatija kalcijem i magnezijem te predstavlja proizvod najviše kvalitete u proizvodnji soli.

Riječ je o najzdravijoj vrsti soli koja je, uz povećanu koncentraciju joda, bogata kalcijem i magnezijem. Skuplja se ručno uz pomoć drvenih lopata, a cvijet soli se proizvodi od finih kristala koji se nakupljaju na površini salamure na bazenima u vrijeme početka kristalizacije.

Cvijet soli se sastoji prosječno od preko 97 posto natrijevog klorida, 0,5 posto kalcijevog sulfata, 0,3 posto magnezijevog klorida, 0,2 posto magnezijevog sulfata i 0,1 posto kalijevog klorida.

Cvjetna sol se koristi za regulaciju probave, za žene u klimakteriju i za vrijeme menopauze, za osvježenje organizma i opuštanje napetosti, za osobe koje imaju pomanjkanje kalcija i magnezija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...