Cestitka_Uskrs

Loše navike koje uništavaju zdravlje

Loše navike u prehrani najviše utječu na zdravlje i kvalitetu života, a Hrvati se ne mogu pohvaliti svojima – godišnje pojedemo prosječno 11 kg šećera i 70 kg kruha!

Trećina ukupne potrošnje kućanstava otpada na goli život. Na hranu i piće prosječno kućanstvo daje 500 kuna na tjedan. Ali ne suviše pametno: zbrojeno na cigarete i alkohol se troši dvostruko više nego na voće.

Evo kako je Hrvatska jela lani. Svaki je čovjek prosječno je pojeo nevjerojatnih 11 kilograma šećera, 20 kila brašna i osam kilograma tjestenine. Posebno zabrinjava velika hrvatska strast prema kruhu: 70 kilograma kruha i peciva po osobi.

Što se tiče krušaka, svaki je građanin pojeo svega 1,5 kilogram. Možda i zbog cijene – ali najviše se jedu jabuke, 15 kilograma po osobi na godinu, I banana je prosječan građanin pojeo devet kilograma. Zdravih oraha, badema i drugih orašastih plodova – niti dvije kile.

Najviše novaca, čak trećina ukupne potrošnje odlazi na meso, godišnje svatko pojede po 18 kila peradi, 16 kila svinjetine i 15 kila salame. A niti kilogram janjetine.

Mediteranska Hrvatska, svih drugih ulja trošimo 11 litara, maslinovog jednu litru godišnje. Ribe šest kilograma godišnje, što je evo ovoliko – 150 grama na tjedan, odnosno samo nekoliko ribica.

Zato se uživa u majonezi i kečapu: svatko dvije ovakve velike boce. A alkohola? 16 litara pive i devet litara vina na godinu.

I na kraju, ovako naravno izgleda tipični hrvatski obrok: najjeftinije meso, perad ili svinjetina I najjeftinije povrće – krumpir.

Očito je krajnji čas za malo edukacije…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...