Lukrezia Borgia – žrtva političkih igara svog oca

Lukrecija Borgia pripadala je jednoj od najomraženijih obitelji u povijesti, koje su se najviše bojali i oko koje su se pleli neizrecivi zločini, uključujući i Lukrecijin incest – ne samo s bratom Cezareom, već i s rođenim ocem, papom Aleksandrom VI. Borgie su, bez sumnje, bile užasna loza, ali je pitanje da li sama Lukrecija zaslužuje ružnu reputaciju koja je stoljećima prati.

Borgie su bile poznate po surovosti u borbi za moć, a mlada Lukrezia u tome je služila kao oruđe. Tih je dana Rimom kružila izreka: “Ako ti je život mio, ne idi na ručak kod Borgia”. Ciljalo se na otrov koji su Borgie često “servirale” u hranu onima koji su im stvarali probleme. Lukrezia nije mogla izbjeći loš glas.

Iako o njoj već stoljećima vlada uvjerenje da je bila najveća trovačica svih vremena, najvjerovatnije je da su povjesničari i kroničari toga vremena bili više nego nepravedni prema ovoj ženi koja je bila izuzetno pozitivna ličnost u jednoj zločinačkoj obitelji. Mada je imala tragičan život, sve nedaće koje su se množile podnosila je mirno, sačuvavši svoju toplinu i blagost u ophođenju.

Lukrezia Borgia, jedina kćerka koju je papa Aleksandar VI. dobio sa svojom ljubavnicom Vanozzom dei Cattanei, bila je prije svega žrtva, više nego neka zla trovačica kakvom je prikazana u brojnim legendama o Borgijama. Otac ju je, po svema sudeći, iskreno obožavao, ali to ga nije spriječilo da je tri puta udaje imajući pritom na umu isključivo vlastitu političku korist.

Prvi Lukrecijin muž bio je Giovanni Sforza koji se oženio tada trinaestogodišnjom Lukrezijom. On je papi Aleksandru VI. trebao osigurati dragocjenu vezu s Milanom. Sforza je u tome podbacio jer je više radio za francuske interese, manje za papinske, te se Aleksandar odlučio riješiti nesposobnog zeta. Giovanni Sforza bio je prisiljen priznati nešto što očigledno nije bilo istina, što je predstavljalo najgore moguće poniženje za jednog čovjeka renesanse – da zbog impotencije brak nikada i nije konzumiran. Činjenica da je Lukrezia u tom trenutku bila trudna bestidno je zaobiđena. Uslijedio je razvod i papa je sad tražio novog supruga za svoju mezimicu .

A to je bio 17-godišnji Alfonso Aragonski. Papa je godinama ciljao Napulj, a s obzirom da su Aragonci vladali tim gradom, Alfonso je bio idealan izbor. Međutim, ne zadugo. Napulj su Aragoncima ubrzo otele francuske i španjolske snage, pa je mladi Alfonso postao nepotreban.

Uz papino prešutno odobrenje, Alfonso je napadnut na ulici, ali ga nisu uspjeli usmrtiti. Dokrajčio ga je zato Cesare Borgia, udavivši ga dok se oporavljao od rana. Lukrezia je tako postala udovica u svojoj dvadesetoj godini, a svoga supruga iskreno je voljela pa je mjesecima tugovala.

Treći brak dogovoren je ubrzo, a izabranik je bio Alfonso d’Este, čija je obitelj upravljala gradom Ferrara. U početku se d’Este opirao ideji da oženi Lukreziju i tako postane član njezine ozloglašene obitelji. Nije to bilo čudno, s obzirom da se u to vrijeme na sve strane pričalo o Borgijama kojima su pripisivana ubojstva, incest, nemoral, razvrat i sva druga nedjela koja je moguće počiniti. Alfonso je ipak s vremenom promijenio mišljenje i prihvatio ponudu za brak.

Lukrezia je ostala uza svog muža i nakon papine i Cesarove smrti, pokroviteljica umjetnika, dobročiniteljica, a kad je umrla, s 39 godina, pri osmom porodu, muž ju je iskreno oplakao. Među njenim potomcima su današnja bavarska kraljevska kuća i nasljednici belgijskog prijestolja.

Brojni tekstovi o toj obitelji govore o tome da je Lukrezia bila u incestuoznoj vezi s bratom Cesareom, u kojeg je navodno bila zaljubljena. Ono što je Cesarea možda najviše istaknulo u povijesnim pričanjima i nagađanjima, pored njegovih vojničkih pothvata, ubojstava i prevara, jest njegov odnos s Lukrezijom. Postoje priče, prema nekima čak i povijesni podaci u Vatikanu, koji, naravno, nikada nisu objavljeni, a govore da je Cesare bio u incestuoznoj vezi s Lukrezijom.

Prema knjizi Maria Puzza “Obitelj”, Cesare i Lukrezia bili su u vezi bez obzira na to što su rođeni brat i sestra. Ubojstvo kasnijeg Lukrezijinog ljubavnika Perota opravdava se činjenicom da je Cesare bio ljubomoran što je ona gajila osjećaje prema mladom kanoniku.

 

 

 

 


 

 

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...