Mraz uzeo danak – jest ćemo prošlogodišnje voće iz uvoza koje će biti skupo i nekvalitetno

Mraz je u mjesecu travnju uništio velike količine domaćeg voća i povrća zbog čega bi, smatraju stručnjaci, cijene hrane u Hrvatskoj mogle vrtoglavo porasti.

Gubitci prouzročeni mrazom još se zbrajaju, a prema prvom priopćenju sa zadarskog područja samo u razdoblju od 25. do 28. travnja 2016. godine šteta na povrtlarskim i voćnim kulturama prelazi 50 milijuna kuna.

U samo jednome danu na području Smilčića, posebice na užem području Gaj tuča je na više od 100 hektara voćnjaka (trešnja, breskva, nektarina, višnja) uništila od 90-100 posto uroda, a prva procjena štete iznosi preko 10 milijuna kuna.

Sve ovo alarmantni su podatci koji naslućuju kako ćemo ovoga ljeta malo konzumirati domaću hranu.

Zbog nestašice voća i povrća trgovci će posegnuti za uvozom. Kako to obično biva ne svježe i prvoklasne, već one koja leži u skladištima zemalja EU.

Obzirom je i susjedne poljoprivredne zemlje poput Italije, Mađarske i Slovenije također pogodio mraz, pretpostavlja se (a pritom i strahuje) kako bi uvoz povrća i voća ovoga ljeta mogao doći iz Poljske koja ionako jedva čeka isprazniti hladnjača prepune zbog ruskog embarga.

Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice i jedan od najpoznatijih voćara Hrvatske, inače porijeklom iz Škarbrnje potvrđuje sve bojazni.

Ovakva se šteta ne pamti. Hrvatski voćari su ionako na koljenima, u prvom redu jer nemaju vlastite hladnjače pa ih otkupljivači ucjenjuju. Nakon berbe nemaju gdje pohraniti svoje voće pa kako bi ga se riješili daju ga ispod cijene. Primjerice lani prosječna cijena otkupa bila je 1,50, dok je proizvodna cijena 2,20 kuna. Treba li što dodati?, kaže Ivković uz napomenu kako Vlada nema sluha za njihove probleme. U Austriji, također nastradaloj od mraza, svi ministri na dan štete izašli su među proizvođače i pružali im utjehu.

Prema procjenama udruga i Hrvatske voćarske zajednice šteta u samo voćarstvu (izuzimamo poljodjelstvo koje je također nastradalo) iznosi 105 milijuna eura. Danas sa predstavnicima vlasti imamo križni stožer na kojemu ćemo im prezentirati te podatke, a s kojima će resorni ministar dalje otići u Bruxelles i potražiti financijsku pomoć, priča Ivković.

Uvoz hrane je neizbježan. Ona će u trgovinama biti skupa i nekvalitetna.

Mraz je uništio praktički sve nasade voća, od Dalmacije do Vinkovaca. Nešto sitno ostalo je u Baranji. Uvoz je već krenuo, stižu nam jabuke iz prošlogodišnje berbe. Većinom je riječ o ajdaredu iz Poljske koji je strašno nekvalitetan, do te mjere da bih ja osobno tamo zabranio uzgoj te vrste. Od ove jeseni možemo očekivati da će cijena jabuke u prodaji porasti između 50 i 70 posto, zaključuje Ivković.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...