Ne vrijedi ugovor između ACB lige i Eurolige (ECO), što sad!?

Španjolska košarkaška federacija žalila se Vrhovnom sudu svoje države na odluku nižega suda da neki klubovi iz ACB lige smiju nastupati u Eurokupu koji je pod nadzorom ECO (nekad ULEB) kao i Euroliga. Vrhovni je sud utvrdio da ACB liga nema pravo sklapanja međunarodnih ugovora, pa temeljem toga neki klubovi, prije svega Valencia i Unicaja, neće smjeti igrati u Eurokupu. Euroliga (ECO) je, inače, sklopila ugovore s Realom Madridom, Barcelonom i Laboral Quxom za nastupe u Euroligi. Zbog prijepora na relaciji FIBA – ECO, te odluke FIBA-e da će s međunarodnim reprezentativnih natjecanja suspendirati one nacionalne saveze čiji se klubovi priklone Eurokupu, pojedini su savezi, pa i HKS, i donijeli odluke o ‘protezanju’ sankcija na niz klubova.

Pozivajući se na odluku španjolskoga Vrhovnoga suda, tamošnja je košarkaška federacija objavila da su stvoreni uvjeti da FIBA ‘skine’ suspenziju, odnosno u praksi Španjolska bi mogla sudjelovati na međunarodnim natjecanjima.

Koloplet zbivanja na europskoj košarkaškoj sceni još je ‘čvornat’, a prema vijestima iz Eurolige (ECO), slijedit će nove sudske tužbe ili protutužbe. Zanimljivo je da FIBA ne ‘pokazuje’ mišiće spram onih klubova, pa i njihovih saveza, koji imaju ugovore s Euroligom, to su u pravilu klubovi – giganti, nego se žesti spram ostalih koji su se drznuli podržati Eurokup, a ne njezina (preskupa i sterilna) klupska natjecanja. U stvarnosti, prema FIBA-i ono što vrijedi za Jupitera, ne vrijedi za vola…

Na koncu, kad je o klubovima iz Hrvatske riječ koji bi trebali igrati u ABA ligi u novoj sezoni, to su Cedevita, Cibona i Zadar kao prvi, drugi i treći u Ligi za prvaka, ali s obzirom da je HKS objavio ‘urbi et orbi’ da ‘ne priznaje’ ABA ligu, pitanje je hoće li ABA liga reagirati tako da pokrene mehanizam zatvaranja natjecanja na, recimo, tri sezone. Rasplet još nije na vidiku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...