Obljetnica smrti zloglasnih Bonnie i Clydea

Njihova životna priča nalikovala je na filmsku. Bonnie Parker i Clyde Barrow, jedni su od najpoznatijih kriminalaca dvadesetog stoljeća. Tijekom velike ekonomske krize tridesetih godina šokirali su Ameriku i svijet serijom ubojstava, otmica, pljački i razbojničkih prepada. Za sobom su ostavljali samo pustoš, metke i žrtve. Stalno su bili u bijegu, a na meti su im bile benzinske postaje, trgovine i restorani na području pet američkih država: Texasa, Oklahome, Missourija, Novog Mexica i Louisiane.

Dio javnosti smatrao ih je romantičnim kriminalcima, poput Robin Hooda, međutim, bili su oni tek hladnokrvni kriminalci koji su ubijali svakoga tko im se našao na putu. Ukupno su ubili 13 ljudi, uključujući 9 policajaca.

Bonnie je rođena 1910. u Texasu. Šest dana prije šesnaestog rođendana udala se za Roya Thortona i napustila srednju školu. Njihov brak nikada nije zaživio, ali nisu se ni razveli. Dok je njezin suprug bio u zatvoru zbog ubojstva, Bonnie je srela Clydea.

Clyde Barrow, tada dvadesetogodišnjak, odslužio je već nekoliko zatvorskih kazni zbog manjih pljački. Romantična verzija priče glasi da su se njih dvoje već na prvom susretu ludo zaljubili.

Ubrzo nakon prvog susreta, Clyde je ponovno završio u zatvoru. Bonnie ga je svakodnevno posjećivala te mu je čak prokrijumčarila pištolj pomoću kojeg je pobjegao, ali je ipak ubrzo bio uhvaćen.

Clyde je pušten iz zatvora 1932. godine i tada započinje njihov zajednički kriminalni život. Bonnie i Clyde bili su članovi bande kriminalaca u koju su se uključili i Clydeov brat i njegova supruga te njihovi prijatelji iz djetinjstva.

Medije i širu javnost privlačila je njihova ljubavna priča, mladost, život na rubu i borba protiv sustava. Nekoliko objavljenih fotografija u kojima poziraju zagrljeni i s pištoljima u rukama dodatno je doprinijelo njihovoj popularnosti. Nemilosrdnost s kojom je banda ubijala žrtve izazivala je ogroman strah, a o njihovim zlodjelima izvještavalo se veoma senzacionalistički, tako da su ubrzo postali neka vrsta medijskih zvijezda.

Potraga za Bonnie i Clyde, sa cijelom pričom o tragovima koje su za sobom ostavljali ne može se usporediti ni sa najzamršenijim krimi-pričama.

Policija ih je u nekoliko navrata zamalo uhvatila. U tim pokušajima ubijeni su ili zatvoreni neki članovi skupine, ali Bonnie i Clyde su uvijek uspjeli pobjeći.

Policijska zasjeda u koju su upali, postavljena im je u zoru 23. svibnja 1934. godine pokraj gradića Sailesa u Louisiani u SAD-u. U 16 sekundi, na njih je ispaljeno 150 metaka. Izrešetana, poput švicarskog sira, ležala su tijela muškarca i žene – ona u crvenoj haljini, on u plavom odijelu, western košulji, sa šeširom na glavi. Muškarac je bio pogođen prvi; žena je ispustila dugi, bolni krik koji će članovi potjere pamtiti do kraja njihovih života. Tog svibanjskog jutra neslavno su završili svoje živote. Tijekom idućih tridesetak godina, njihova će imena biti gotovo potpuno zaboravljena. Slavu koju danas uživaju mogu zahvaliti filmu Arthura Penna iz 1967. godine sa Fay Dunaway i Warrenom Beattyjem.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...