Ojkavicu tko želi pivati, u Lišane neka se navrati!

Na ovogodišnjoj manifestaciji ETNO DANI koja će se održati od 07. do 10. lipnja Lišane Ostrovičke će predstavljati KUD “Sveti Nikola Tavelić”.

Općina Lišane Ostrovičke je nastala izdvajanjem iz sastava dotadašnje općine Benkovac. Najveći dio stanovnika živi u samom mjestu Lišane Ostrovičke, a općini još pripadaju i naselja Dobropoljci i Ostrovica. Mjesto je udaljeno 50km od Zadra, 30km od Šibenika , te 15km od Benkovca. Moćni hrvatski velikaši Šubići su stolovali u dvorcu Ostrovica pod čijim su se ostacima smjestile Lišane Ostrovičke. Jedno od bitnijih spomenika predstavlja i svetište Svetog Nikole Tavelića. Ovo tipično ravnokotarsko selo ratarstva i stočarstva pripada Zadarskoj županiji, župa im je povjerena Šibenskoj biskupiji, odnosno Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja.

Naselje se razvilo na veoma pogodnom prirodnom položaju što, između ostalog, Lišance navodi na perspektivu ugodnijeg života. Strategija na ovom području je jasna – ruralni turizam, poslovne zone, poljoprivreda i malo poduzetništvo. Danas su Lišane središte nove općine u bogatom poljoprivrednom kraju na spoju Ravnih kotara i Bukovice.

Kulturno umjetničko društvo “Sveti Nikola Tavelić” osnovano je 1997. godine i od svoga osnutka čuva kulturno i narodno blago lišanskog kraja. Potvrda truda i rada KUD-a svakako je i povelja UNESCO-a za očuvanje ojkanja koje je uvršteno na listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine i

očuvanje tradicijskog pjevanja i sviranja tradicijskih glazbala (diple, svirale, diple s mihom, dvojnice, usna harmonika…), te sudjelovanje u organizaciji brojnih događanja na području općine, kreativnih radionica, okruglih stolova i slično. KUD “Sveti Nikola Tavelić” je organizator tradicionalne večeri ojkavice pod nazivom “Ojkavicu tko želi pivati u Lišane neka se navrati”.

Sudjeluje na brojnim folklornim manifestacijama diljem Lijepe naše, od kojih se ističe državna i županijska smotra folklora te ovogodišnja manifestacija Vinkovačkih jeseni. Kultura jednog naroda vrijedi onoliko koliko se njeguje vlastita tradicija i baština, stoga KUD “Sveti Nikola Tavelić” nastoji očuvati identitet ovoga kraja i prenijeti na buduće generacije dio tog izvorišta.

Na ovogodišnjoj Smotri folklora KUD “Sveti Nikola Tavelić” će se predstaviti sa sljedećim scenskim prikazom: muškim pjevanjem, orzenjem, ženskim pjevanjem te kolima: šetačkim, biračkim i kukulešćem uz cvitare i diple.

Više o manifestaciji ETNO DANI možete pogledati ovdje: http://nmz.hr/ostalo/etno-dani-25-04-2016

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...