Okrugli stol “(Nezavisni) mediji i kultura na udaru”

Klub studenata i studentica sociologije – Antifjaka, organizira okrugli stol „(Nezavisni) mediji i kultura na udaru“ koji će se održati večeras u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar s početkom u 17 sati.

Nedavni događaji u području medija i kulture, kako nezavisnih tako i institucionalnih, ukazuju kako izmjenom političke vlasti mediji, kulturna i civilna scena (ponovno) postaju mjestom političkih prijepora, cenzure i strukturnog onemogućavanja rada. Samo neki od problematičnih događaja su: medijske cenzure u vidu uredničkih intervencija i otpuštanja novinarki/novinara koje kritički izvještavaju, raspuštanje Vijeća za neprofitne medije, poništavanje natječaja za upravni odbor Zaklade Kultura nova, netransparentno upravljanje HRT-om, selektivno dijeljenje proračunskih sredstava ili njihovo ukidanje po ideološkoj osnovi i kontinuirani medijski istupi kojima se kao legitimne uspostavljaju isključivo trenutno dominantne političke pozicije.

KSS Antifjaka stoga i ovim projektom želi nastaviti svoj niz problematiziranja aktualnih društvenih pitanja koje smatramo bitnim i nedovoljno zastupljenim u akademskom i u javnom diskursu. S obzirom da javne rasprave o trenutnoj situaciji u prostorima medija i kulture izostaju u zadarskom studentskom javnom životu, na ovaj način želimo potaknuti takvu raspravu koja se ujedno tiče i svih građanki/građana.

Neka od pitanja koja žele otvoriti ovim okruglim stolom su:

Radi li se samo o tipičnim posljedicama uobičajenih izmjena političkih opcija ili je riječ o širem radikalnom konzervativnom zaokretu?
Postoje li razlike u konzervativnim politikama prema institucionalnim i nezavisnim medijima i kulturi?
Možemo li opravdano nazvati pojedine medije nezavisnima i što ta pozicija označava?
Koje su uloge kritičkog i slobodnog novinarastva u demokratskom društvu ?
Koju ulogu državno financiranje ima u nezavisnosti medija i kulture?
Kakvo je stanje na nezavisnoj/novonastajućoj kulturnoj sceni?
Kako djelovanje vladinih tijela i politički javni istupi utječu na oblikovanje javnog mišljenja o važnosti slobode medija i djelovanja u području kulture?
Koji su kriteriji i kakve su procedure selekcije različito grupiranih medijskih portala, novina te kulturnih društava i udruga u državnom financiranju?
Kakve se promjene događaju na medijskoj i kulturnoj sceni danas te kakve su one odnosu na prethodna društvena i politička razdoblja?
Odgovore na ova i pitanja publike nastojat će ponuditi sudionici okruglog stola:

Saša Leković (Hrvatsko novinarsko društvo)

Srđan Dvornik (aktivist i nekadašnji član Hrvatskog Helsinškog odbora)

Davor Mišković (Savez udruga „Clubture“, Drugo more)

Hajrudin Hromadžić (Filozofski fakultet u Rijeci i Zagrebu)

Željka Tonković (Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...