Općini Preko bespovratnih 830.000 kuna za projekt “Avantura otok”

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz programa Razvoj jadranskih otoka odobrilo je 21 projekt, od čega četiri s područja Zadarske županije.

Općina Preko dobila je 830 tisuća kuna za projekt “Avantura otok – Insula ager visitatio”. Riječ je o projektu kojim se namjeravaju urediti i obilježiti maslinski i biciklistički putovi, uz izradu nove biciklističke karte i mobilne aplikacije, te postaviti odmorišta i vidikovci na nekim od najatraktivnijih pozicija u zaleđu otoka.

– Zadovoljni smo što je ministarstvo prepoznalo naš projekt. Smatram da smo zasluženo prošli jer za “Avanturu otok” imamo pripremljenu svu projektnu dokumentaciju. U projektu spajamo održivi razvoj i turizam jer uključuje – uređenje puteva i odmorišta koji će služiti razvoju cikloturizma, a ujedno će koristiti našim mještanima da lakše dođu do svojih maslinika, te ćemo time pomoći u revitalizaciji dijela zapuštenih maslinika i lakšem obrađivanju postojećih. Insula ager visitatio samo je jedna faza većeg projekta “Avantura otok”, kojim u budućnosti namjeravamo prezentirati naš otok kao destinaciju sportsko-rekreativnog turizma s bogatom kulturnom baštinom, jer ćemo na taj način privući turiste u pred i post sezoni, kaže voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj u Općini Preko Ante Župan.

Uređenjem i obilježavanjem biciklističkih puteva dobit će se dodatna ponuda na otoku Ugljanu, jer na zadarsko područje svake godine stiže sve više gostiju vezanih uz cikloturizam. Partneri na projektu su Turistička zajednica Općine Preko te LAG Mareta. Dugoročni je cilj, kažu autori projekta, da se mrežom biciklističkih staza poveže cijeli otok Ugljan te Pašman.

– “Avantura otok” je svojevrsni marketing prostora ruralnog dijela otoka Ugljana. Cilj je prezentirati prednosti središnjeg dijela otoka koji ima dosta atrakcija koje su dosad bile nepoznate ili nedostupne, poput mreže rimskog agera i arheoloških nalazišta, ali i brojnih suhozida, vidikovaca, bara i ostalih prirodnih atrakcija. Povezat ćemo biciklističkim putevima cijelu trasu od Ugljana do Preka, koja će ići paralelno uz glavnu cestu koja prolazi kroz otok Ugljan. Nulta točka bit će arheološki lokalitet star gotovo dvije tisuće godina – Antička uljara u Mulinama, koji je zaštićeni kulturni spomenik, a ovime će dobiti na prepoznatljivosti i atraktivnosti. Zahvaljujemo načelniku općine Karlu Novoseliću na logističkoj potpori, našim turističkim zajednicama te uredu LAG-a Mareta na pomoći pri izradi projektne dokumentacije, istaknuo je jedan od idejnih kreatora projekta Avantura otok Mladen Lucin.

Osim Općine Preko, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financirat će i projekt Općine Pašman – Rekonstrukciju lukobrana u Neviđanima sa milijun kuna, rekonstrukciju zelene tržnice i Škraping centar koji je kandidirala Općine Tkon sa 860.000 kuna i projekt Grada Zadra – sanaciju Društvenog doma u Zapuntelu na otoku Molatu sa 173.000 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...