Osvajanjem naslova najboljih na velikoj regati u Hyeresu u klasi 470 Fantela i Marenić potvrdili da su spremni za OI

Ona posada koja pobijedi u Hyeresu (Francuska) smatra se – velikom! Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan), hrvatski olimpijci u klasi 470 trijumfom u Hyeresu u nedjelju su potvrdili svoju visoku vrijednost. Ne samo što su aktualni svjetski prvaci i europski doprvaci, oni su u ovom trenutku vladari u klasi 470 i s pravom se možemo nadati da će na OI u Riju biti do kraja u nesmiljenoj utrci za neku od medalja.

Fantela i Marenić, dvojac koji živi ZA jedrenje, nije nastao jučer. Desetljeće i pol zajedno su u klasi 470, toliko dugo njih dvojica, pod stručnim usmjerenjem i nadzorom Eda Fantele, tuku more na svim meridijanima i paralelama, nadmeću se s posadama iz značajno bogatijih država, s konkurencijom koja na raspolaganju ima – za naš dvojac – nezamislive svote novca i svu moguću logistiku. Putanja njihovih sportskih postignuća uzlazna je, naosvajali su se i naslova i medalja, ali još puno toga imaju ‘reći’ u jedrenju, u elegantnoj klasi 470.

Olimpijska medalja je jedan od naših ciljeva! – puno su puta istaknuli.

Postignuća u 2016. ukazuju na to da su Fantela i Marenić u zamahu. Na različitim su regatama iza sebe ostavljali sve najjače konkurente i tako i sami sebi potvrdili da mogu do vrhunca. Fanteli i Mareniću slijede dva planirana odlaska u Brazil, u akvatorij gdje će biti olimpijsko regatno polje. Njihovi konkurenti već godinama imaju ljude koji prikupljaju i obrađuju brojne podatke o strujama, vjetrovima i drugim pojavama na moru, bitnima za buduća postignuća. Fantela i Marenić tih novaca nemaju, ali imaju nešto što drugi mogu priželjkivati – golemi entuzijazam, vještinu spretnog snalaženja onoga tko je u tehničkom segmentu inferioran, silnu motivaciju da ogrlici svojih medalja imaju i olimpijsku.

Desetljeće i pol nakon što su prvi put zajedno sjeli u klasu 470, Fantela i Marenić pred ostvarenjem su jednoga od svojih snova. Vjerujemo da ćemo u Riju taj san ‘gledati’ na javi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...