Policija upala u Google: Utajili 1,6 mlrd eura poreza?

Istražitelji su ušli u sjedište Googlea u Parizu te se trenutačno vrši pretres ureda kompanije. Akcija je počela u 5 ujutro, i držana je u potpunoj tajnosti kako bi se izbjeglo curenje informacija.

Prema pisanju Le Parisiena, sumnja se na utaju poreza od 1,6 milijardi eura. Prema pisanju istoga lista, na teren je izašlo stotinu poreznih inspektora i policajaca, kao i pet financijskih tužitelja.

Akcija je počela u 5 ujutro, i držana je u potpunoj tajnosti kako bi se izbjeglo curenje informacija.

Kako piše The Local, izvršni direktor Googlea, Sundar Pichai, u veljači je branio Googleovu poreznu politiku. ‘Mi smo globalna kompanija. Moramo svugdje poštovati porezne zakone, i poštujemo lokalne porezne zakone u svakoj zemlji’, kazao je Pichai, dodavši da se čvrsto zalažu za jednostavniji globalni porezni sustav.

Francuska je ranije odbila pregovarati o iznosu poreza koji zahtijeva od tehnološkoga diva. Međutim, izvor blizak poreznom sustavu u Francuskoj kazao je da je pregovaranje ipak moguće. ‘Ovo ne znači da će Google platiti 1,6 milijardi eura. Bit će žalbi, a na kraju možda i pregovaranja, posebice što se plaćanja tiče’, kazao je taj izvor za AFP.

Google i druge multinacionalne američke kompanije poput Amazona i Facebooka redovito su na meti kritike da žele izbjeći plaćanje poreza, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u Europi, tako što otvaraju sjedište u zemljama s nižim porezom, što nazivaju “poreznom optimizacijom”. Francuska, Velika Britanija i još nekoliko zemalja već dugo kritiziraju Google, Yahoo! te druge digitalne kompanije koje na njihovim tržištima uprihođuju velike profite, no poreze plaćaju u drugim zemljama s nižim poreznim stopama.

Europsko sjedište Googlea je u Irskoj, jednoj od zemalja s najnižim porezom na dobit tvrtka (12,5 posto) u EU-u. Francuska podružnica Googlea je u ožujku 2014. primila od francuske porezne službe “obavijest” o novom izračunu poreza, kojega se iznos ne navodi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...