Premalo spavate? Nećete biti samo umorni, već debeli i često bolesni

Premalo spavate noću i mislite da je jedina posljedica umor i nekoncentriranost toga dana? Varate se.

1. Znatno povećanje apetita

Vaš će organizam tražiti znatno veću količinu hrane u odnosu koja bi mu bila potrebna u slučaju da je imao dovoljno vremena za adekvatan odmor.
Razina hormona  grelina znatno će se povećati, a upravo navedeni hormon vašem mozgu signalizira da ste gladni, ali ne i da ste siti u trenucima kada bi to trebao biti slučaj, odnosno u trenucima kada je količina nutritivnih elemenata dostatna za adekvatno funkcioniranje vašeg organizma.

Nadalje, vaš će organizam osjećati potrebu za masnom i teškom hranom upravo radi prekomjernog i nekontroliranog osjećaja gladi.

2. Usporavanje metabolizma
Nepovoljna posljedica nedostatnog spavanja je i usporavanje metabolizma.
Ukoliko radi nedostatka sna u vaš organizam unosite prekomjerne količine hrane kroz određeni vremenski period može doći do pojave inzulinske rezistencije.
Inzulinska rezistencija za posljedicu ima pojavu pretilosti  te povećanje rizika obolijevanja od šećerne bolest tipa 2, ali i povećanje rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.
3. Narušavanje imunološkog sustava
Nedostatak sna utječe na smanjenu mogućnost organizma za pružanje adekvatnog otpora virusima i bakterija s kojima je svakodnevno suočen.

Navedeno uzrokuje učestale virusne i bakterijske infekcije, odnosno obolijevanje organizma.


4. Nemogućnost intenzivnog treniranja

Nedostatak san uzrokuje iscrpljenost organizma te samim time on nije u mogućnosti izdržati treninge visokog intenziteta.

Nadalje, smanjena koncentracija, kao posljedica nedostatka sna, može dovesti i do brojnih ozljeda prilikom izvedbe treninga.

Neadekvatan oporavak organizma

Nedostatak sna uobičajeno podrazumijeva i nedostatnu količinu odmora i oporavaka organizma nakon izvođenja fizičke aktivnosti, a što izrazito nepovoljno utječe na fizički napredak sportaša.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...